BOALA RENALA DIABETICA
Boala renala diabetica (BRD) este definita prin prezenta concomitenta la un pacient a diabetului zaharat (DZ) si a bolii cronice de rinichi si este reprezentata de prezenta albuminuriei (excretie crescuta de albumina), reducerea ratei de filtrare glomerulare sau existenta altor anomalii structurale sau functionale renale, pe o perioada de minimum 3 luni, diagnosticata la un pacient cu diabet zaharat. Boala poate progresa catre insuficienta renala cronica, moment in care se ia considerare dializa sau transplantul renal.
Boala renala diabetica afecteaza capacitatea rinichilor de a-si desfasura activitatea obisnuita de eliminare a deseurilor si a lichidului suplimentar din corp. Aproximativ 25% dintre persoanele care sufera de diabet dezvolta in cele din urma afectiuni la nivelul rinichilor.
In timp, diabetul zaharat slab controlat poate provoca leziuni ale vaselor de sange din rinichi, care filtreaza deseurile din sange. Acest lucru poate duce la afectarea rinichilor si poate provoca tensiune arteriala crescuta. Hipertensiunea poate provoca leziuni renale suplimentare prin cresterea presiunii in sistemul delicat de filtrare a rinichilor.
In stadiile incipiente ale nefropatiei diabetice simptomele nu sunt resimtite, insa, in etapele ulterioare, semnele si simptomele includ:
- Control slab al tensiunii arteriale
- Pierderea de proteine prin urina
- umflarea picioarelor, gleznelor, mainilor sau ochilor
- urinare frecventa
- nevoia redusa de insulina sau medicamente pentru diabet
- confuzie sau dificultati de concentrare
- pierdere progresiva de masa musculara
- pierderea poftei de mancare
- greata si varsaturi
- stari de mancarime persistenta
- oboseala
Cel mai bun mod de a preveni sau intarzia aparitia acestei afectiuni este mentinerea unui stil de viata sanatos si tratarea diabetului si a tensiunii arteriale crescute. Tratamentul precoce poate preveni sau incetini progresul bolii si reduce sansele complicatiilor.
In ce priveste interventia medicala nurtitionala trebuie atinse urmatoarele obiective terapeutice:
- reducerea aportului proteic la 0,8 g/kgcorp/zi
- reducera aportului de sodiu la 4-6 grame /zi
- reducerea progresiva a aportului de potasiu si fosfor
Deasemenea se recomanda un control glicemic si al tensiunii arteriale cat mai bun. Renuntarea la fumat si tratamentul dislipidemiei sunt parte integrata din masurile de preventie si control ale bolii renale cornice.
Complicatiile asociate nefropatiei diabetice se pot dezvolta treptat in decurs de luni sau ani. Acestea pot include retentie de lichide, cresterea nivelului de potasiu din sange (hiperkaliemie), aparitia bolilor cardiovasculare, anemie, leziuni ireversibile ale rinichilor sau retinopatie diabetica.
Pentru depistarea nefropatiei diabetice medicul poate recomanda o serie de analize de sange, teste imagistice CT sau RMN, cat si testarea functiei renale prin dozarea creatininei serice, a ratei de filtrare glomerulare eRFG, raportul urinar albumina/creatinina (RAC).
In ceea ce priveste tratamentul, primul pas in tratarea nefropatiei diabetice este tratarea si controlul diabetului precum si a tensiunii arteriale crescute (hipertensiune arteriala).
Inhibitorii co-tranportorilor de sodium si glucoza SGLT2i sunt cea mai noua clasa de antidiabetice orale care inhiba reabsorbtia renala de glucoza si sodiu scazand glucotoxicitatea si reducand riscul cardiovascular si de insuficienta cardiaca.
Daca boala evolueaza spre insuficienta renala (boala renala in stadiul final), printre optiunile de tratament se pot regasi dializa sau transplantul de rinichi.
Pentru mai multe detalii, acestea pot fi solicitate in farmaciile Help Net.
Dr. Camelia RĂCĂREANU
Medic primar Diabet, Nutritie și Boli Metabolice