Colagenul – substanta naturala care ajuta la o stare de bine atat la interior, cat si la exterior

COLAGENUL – SUBSTANTA NATURALA CARE AJUTA LA O STARE DE BINE ATAT LA INTERIOR, CAT SI LA EXTERIOR

Colagenul este una dintre cele mai intalnite proteine din intregul organism uman, jucand un rol esential in mentinerea sanatatii si in functionarea corecta a diferitelor tesuturi si organe. In cazul in care ai tot auzit de colagen, insa nu stii ce reprezinta, continua sa citesti. Vei putea afla cum este structurat si ce functii indeplineste in corp, precum si importanta sa in domeniul sanatatii si frumusetii. Nu in ultimul rand, ai posibilitatea de a descoperi principalele surse de colagen, dar si precautii privind consumul acestuia.

 


Cuprins:

1. Ce se intelege prin termenul de „colagen”?

           1.1. Care sunt principalele tipuri de colagen pentru articulatii si alte structuri cunoscute pana in prezent?

           1.2. Colagenul, ce este si ce functii indeplineste in organism

2. De unde poti procura colagen pentru piele si celelalte organe din organism?

3. Care sunt beneficiile colagenului si la ce trebuie sa fii atent?

1. Ce se intelege prin termenul de „colagen”?

Colagenul este o proteina de tip fibros care se gaseste in mod natural in organismul uman si al animalelor. Aceasta proteina este esentiala, stand la baza structurii si functionarii diferitelor tesuturi din corp, asa cum este cazul pielii, oaselor, tendoanelor, cartilajelor, ligamentelor si altor componente ce alcatuiesc structura musculo-scheletala.

Structura chimica a colagenului este complexa, fiind alcatuita din lanturi de aminoacizi legate intre ele. Cei trei aminoacizi principali care alcatuiesc colagenul sunt glicina, prolina si hidroxiprolina. Acesti aminoacizi formeaza o structura in forma de triplu-helix, cunoscuta si sub numele de triplu lant helicoidal, care confera colagenului stabilitate si rezistenta.

1.1. Care sunt principalele tipuri de colagen pentru articulatii si alte structuri cunoscute pana in prezent?

1.1. Care sunt principalele tipuri de colagen pentru articulatii si alte structuri cunoscute pana in prezent_femeie zambitoare ingrijindu-si tenulExista mai multe tipuri diferite de colagen in corpul uman, fiecare indeplinind roluri specifice in diferite tesuturi si organe. Gasesti mai jos principalele forme de colagen pentru femei si barbati:

  • Colagen de tip I: este cel mai abundent in organism, este cunoscut drept colagenul pentru ten si piele, in general, dar si pentru oase, tendoane si ligamente. Este responsabil pentru mentinerea rezistentei si flexibilitatii acestor tesuturi.
  • Colagen de tip II: fiind recunoscut drept colagenul pentru oase, acesta se gaseste in cartilajele articulatiilor si este esential pentru sanatatea acestora. Acest tip de colagen confera cartilajului elasticitate si rezistenta la presiune.
  • Colagen de tip III: acesta se regaseste in principal in vasele de sange, intestine si pielea din jurul organelor interne. Colagenul de tip III este important pentru mentinerea structurii acestor tesuturi.
  • Colagen de tip IV: se gaseste in membranele bazale ale tesuturilor si joaca un rol crucial in sustinerea si filtrarea acestora.
  • Alte tipuri de colagen: exista mai multe alte tipuri de colagen, cum ar fi colagenul de tip V, colagenul de tip VII si altele, care indeplinesc functii specifice in diferite parti ale corpului. Mai mult decat atat, multe dintre aceste tipuri sunt de fapt colagen din alimente, care se absoarbe si actioneaza la locul potrivit.

Atunci cand vine vorba despre structura de baza a colagenului, trebuie sa se aminteasca de peptidele de colagen care, pe baza legaturilor chimice, se asambleaza pentru a forma aceasta molecula esentiala pentru organism. In functie de tipul peptidelor, se poate obtine colagen cu roluri diferite. Mai mult decat atat, in cazul in care nu stii ce inseamna colagen hidrolizat, trebuie sa descoperi ca termenul este sinonim cu peptidele. Practic, este vorba despre forma de colagen care se absoarbe usor in circulatia sangvina a organismului.

 

1.2. Colagenul, ce este si ce functii indeplineste in organism

1.2. Descopera colagenul, ce este si ce functii indeplineste in organism_femeie vesela facand yoga

Deoarece colagenul lichid are beneficii multiple si poate fi obtinut din numeroase surse, trebuie sa stii si care sunt functiile pe care le indeplineste in organism:

1. Mentinerea integritatii structurale: Colagenul ofera rezistenta si sustinere tesuturilor din corp, contribuind la mentinerea integritatii lor structurale. De exemplu, colagenul marin, extras din pielea sau inotatoarele pestilor, are beneficii multiple, in special pentru lupta impotriva procesului de imbatranire. Acesta confera mobilitate si elasticitate oaselor si pielii, dar si stralucire parului si unghiilor.

2. Contributia la elasticitate: Acest aspect este foarte important pentru miscare si pentru prevenirea problemelor legate de articulatii, cum ar fi osteoartrita, artroza, dar si ale afectiuni dureroase.

3. Sustinerea vaselor de sange: Colagenul prezent in peretii vaselor de sange asigura rezistenta si flexibilitatea acestora. Acesta contribuie, de asemenea, la mentinerea tensiunii arteriale in limitele normale. Mai mult decat atat, din acest motiv, colagenul in sarcina este esential, ajutand la intretinerea circulatiei materno-fetale, chiar si in ultimul trimestru de sarcina, cand organele sufera modificari topografice. Totodata, colagenul in alaptare sustine circulatia sangelui catre glanda mamara si, astfel, ajuta la intretinerea secretiei lactate.

4. Rolul in procesul de vindecare: Colagenul are indicatii chiar si in procesul de vindecare a ranilor. El ajuta la formarea unei matrice pentru celulele si tesuturile care trebuie sa se regenereze.

2. De unde poti procura colagen pentru piele si celelalte organe din organism?

2. De unde poti procura colagen pentru piele si celelalte organe din organism_surse de colagen-din fructe sau suplimente

Pentru a asigura un aport adecvat de colagen in dieta, este important sa cunosti sursele de colagen potrivite pentru organism, iar dintre acestea, putem aminti originea colagenului natural din alimente, precum:

  1. Carnea: carnea rosie si carnea de pui sunt o excelenta sursa de colagen. In special, colagenul tip I este intalnit in cantitati mari in pielea pasarilor. De aceea, inclusiv pielea in preparate culinare poate contribui la aportul de colagen. Astfel, este recomandat sa consumi carne de pui pentru a te bucura de beneficiile colagenului pentru riduri sau pentru oase.
  2. Pestele: pestele cu solzi si tesut conjunctiv, precum somonul sau macroul, este o alta sursa excelenta de colagen. Consumul de peste iti va asigura aportul necesar de colagen pentru par, dar te poate ajuta si la mentinerea sanatatii pielii, a articulatiilor si a sistemului digestiv.
  3. Oasele si cartilajul: supa de oase, preparata din oase si cartilaje de animale precum pui, curcan sau vita, este o sursa excelenta de colagen. Acest tip de supa este bogat in colagen tip II si poate fi utilizata ca baza in numeroase retete.
  4. Gelatina: este produsa prin hidrolizarea colagenului din tesuturile animale si este o sursa concentrata de colagen. Se poate adauga in bauturi calde sau reci, in deserturi, sau poate fi folosita pentru prepararea de jeleuri si alte produse.
  5. Alte produse de origine animala: organele animale, cum ar fi ficatul si inima, contin, de asemenea, cantitati semnificative de colagen. In multe culturi, aceste organe sunt folosite in preparate traditionale.
  6. Suplimente de colagen: sunt o optiune populara pentru a asigura un aport controlat si concentrat de colagen in dieta. Aceste suplimente sunt disponibile sub forma de pulbere, capsule sau lichide si pot fi usor incluse in dieta zilnica. In plus, ai posibilitatea de a incerca vitamine si suplimente pentru afectiuni dermatologice ori de alta natura, care au o cantitate mare de colagen, intocmai pentru a te simti bine si pentru a tine sub control problema pe care o acuzi.
  7. Colagen vegetal: In ultimii ani, au fost dezvoltate surse vegetale de colagen in laborator, oferind o alternativa pentru cei care prefera un stil de viata vegetarian sau vegan.

Este important de mentionat ca asimilarea colagenului din sursele alimentare este influentata de alti factori, cum ar fi vitamina C, zincul si aminoacizii esentiali. Prin urmare, este recomandat sa urmezi o dieta echilibrata si variata care sa includa acesti nutrienti esentiali pentru a spori absorbtia si eficienta colagenului.

 

3. Care sunt beneficiile colagenului si la ce trebuie sa fii atent?

3. Care sunt beneficiile colagenului si la ce trebuie sa fii atent_femeie vesela facand gimnastica

Acum ca stii ce reprezinta colagenul, care este structura sa de baza si principiile pe baza carora functioneaza, urmeaza sa descoperi si beneficiile unui aport sanatos de colagen.

1. Oase puternice si sanatoase

Colagenul reprezinta un element structural din tesutul osos si contribuie semnificativ la mentinerea oaselor puternice si sanatoase. Totodata, colagenul este responsabil de stimularea densitatii osoase, de vindecarea mai rapida a fracturilor, precum si de sustinerea sanatatii articulatiilor.

2. Piele sanatoasa si intinerita

Pe piele se vad printre cele mai vizibile efecte ale imbatranirii, iar colagenul joaca un rol cheie in mentinerea sanatatii si aspectului sau tanar. Ai posibilitatea de a testa o gama foarte variata de produse pentru ingrijirea corpului, pentru a te bucura de beneficiile colagenului.

  • Reducerea ridurilor si a liniilor fine: contribuie la mentinerea elasticitatii pielii, reducand aparitia ridurilor si a liniilor fine.
  • Hidratarea pielii: ajuta la mentinerea hidratarii pielii, contribuind la aspectul sau stralucitor si sanatos.
  • Vindecarea ranilor si a cicatricilor: consumul de colagen poate accelera procesul de vindecare a ranilor si poate imbunatati aspectul cicatricilor.
  • Protectie impotriva radiatiilor UV: colagenul poate ajuta la protejarea pielii impotriva efectelor nocive ale radiatiilor ultraviolete, prevenind astfel imbatranirea prematura cauzata de soare.

3. Sistem digestiv sanatos

Colagenul are un impact semnificativ asupra sanatatii sistemului digestiv, deoarece contribuie la repararea mucoasei intestinale si la functionarea corecta a tractului digestiv.

  • Repararea mucoasei intestinale: ajuta la vindecarea mucoasei intestinale deteriorate, contribuind la tratarea afectiunilor digestive, cum ar fi sindromul de intestin iritabil.
  • Sustinerea sanatatii intestinale: consumul regulat de colagen poate imbunatati functiile intestinelor si poate preveni disconfortul abdominal si balonarea.
  • Reducerea inflamatiei: colagenul are proprietati antiinflamatorii care pot ajuta la reducerea inflamatiei in tractul digestiv.

4. Par si unghii mai sanatoase

  • Cresterea parului: colagenul pentru par este foarte bun, deoarece poate incuraja cresterea si reduce caderea acestuia.
  • Unghii mai puternice: poate intari unghiile si poate preveni ruperea lor.

Colagenul este o proteina esentiala pentru organism, care ofera numeroase beneficii pentru sanatate si frumusete. Cu toate acestea, este important sa tii cont de faptul ca exista anumite elemente la care trebuie sa fii atent atunci cand vrei sa introduci in dieta zilnica suplimente de colagen sau produse care contin aceasta proteina. Iata cateva sfaturi si recomandari pe care merita sa le iei in considerare:

  • Consultarea unui specialist inainte de a include colagenul in dieta

Este foarte indicat sa consulti un medic sau un specialist inainte de a incepe orice tratament cu suplimente pe baza de colagen. Acest lucru este valabil mai ales pentru cei cu alte probleme medicale sau cei care iau alte medicamente, intrucat pot exista interactiuni nedorite intre substantele active.

  • Calitatea produsului

Intotdeauna trebuie sa te asiguri ca optezi doar pentru suplimente de colagen de inalta calitate, de la surse de incredere. Exista numeroase produse pe piata, asa ca este important sa citesti cu atentie etichetele, sa verifici recenziile si sa selectezi produsele certificate.

  • Alergii si sensibilitati

Persoanele cu alergii sau diferite sensibilitati la anumite ingrediente ar trebui sa acorde mai multa atentie compozitiei suplimentelor de colagen. De exemplu, unele variante disponibile pe piata pot contine substante adaugate, cum este cazul aromelor sau colorantilor, care pot provoca reactii alergice. Verifica intotdeauna lista de ingrediente si solicita ajutorul unui specialist, in cazul in care ai intrebari sau nelamuriri.

  • Contraindicatii si posibile efecte secundare

Desi colagenul este considerat in general sigur, pot aparea unele efecte secundare minore. Acestea se manifesta de regula sub forma de disconfort gastric, balonare sau diaree. Pentru a evita aceste semne deranjante, este recomandat sa incepi cu o doza mica, pe care sa o cresti treptat in functie de toleranta corpului tau. De asemenea, nu uita sa tii mereu cont de instructiunile de utilizare ale produsului inscrise pe eticheta.

  • Nu inlocui o dieta sanatoasa

Suplimentele de colagen ar trebui considerate un plus la o dieta echilibrata si in niciun caz nu trebuie sa inlocuiasca alimentele naturale si sanatoase. O dieta bogata in alimente precum carne, peste, oua, legume si fructe poate furniza, de asemenea, colagen si nutrienti importanti pentru sanatate.

In final, se poate spune despre colagen ca este o proteina esentiala pentru sanatatea, frumusetea, dar mai ales, buna functionare a organismului uman. Rolul sau de necontestat in mentinerea elasticitatii pielii, a sanatatii articulatiilor, a densitatii osoase si a altor tesuturi este dovedit de cercetari stiintifice indelungate in domeniul medical.

In plus, consumul unei cantitati optime de colagen prin alimentatie sau suplimente asigura numeroase beneficii, imbunatatind calitatea vietii si contribuind la prevenirea imbatranirii premature. Cu toate acestea, este important sa abordezi consumul de colagen cu mare atentie, pentru a te putea bucura de toate avantajele pe care aceasta proteina le ofera organismului tau.

 

Referinte:

1. Rustad AM, Nickles MA, McKenney JE, Bilimoria SN, Lio PA. Myths and media in oral collagen supplementation for the skin, nails, and hair: A review. 

2. Figueres Juher T, Basés Pérez E. REVISIÓN DE LOS EFECTOS BENEFICIOSOS DE LA INGESTA DE COLÁGENO HIDROLIZADO SOBRE LA SALUD OSTEOARTICULAR Y EL ENVEJECIMIENTO DÉRMICO [An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen intake on joint and bone health and on skin ageing]. 

3. Choi FD, Sung CT, Juhasz ML, Mesinkovsk NA. Oral Collagen Supplementation: A Systematic Review of Dermatological Applications. J Drugs Dermatol. 

*Sursa foto- Freepik.com, Pexels.com 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!