Grupele de sange – de ce este important sa iti cunosti grupa de sange si cum iti poate influenta aceasta sanatatea?

GRUPELE DE SANGE – DE CE ESTE IMPORTANT SA ITI CUNOSTI GRUPA DE SANGE SI CUM ITI POATE INFLUENTA ACEASTA SANATATEA?

Grupele de sange reprezinta una dintre caracteristicile esentiale ale biologiei umane, un element important care ne defineste, cu o influenta semnificativa asupra sanatatii noastre. De la transfuziile de sange si compatibilitatea organelor la potentialul impact asupra riscului de boli, cunoasterea si intelegerea grupelor de sange sunt esentiale pentru medicina si sanatate. Vom discuta in continuare despre tipurile de grupe de sange, despre modul in care acestea sunt determinate genetic, compatibilitatea grupelor de sange si importanta in cadrul transfuziilor de sange sau a transplantelor de organe.

 

Cuprins:

  1. Grupele sanguine – ce sunt acestea si cum se determina?
  2. Tabelul grupelor de sange – caracteristicile fiecarei grupe de sange
    1. Grupe de sange in functie de sistemul ABO
    2. Grupa sanguina si Rh-ul pozitiv/negativ
    3. Compatibilitatea grupelor de sange
  3. Grupe de sange compatibile – in ce situatii sunt importante?
  4. Grupele sanguine si sanatatea – ce asocieri exista intre grupa de sange si anumite afectiuni?

1. Grupele sanguine – ce sunt acestea si cum se determina?

Grupele de sange reprezinta clasificari ale sangelui bazate pe prezenta sau absenta anumitor antigene si anticorpi in sistemul sanguin. Antigenele sunt substante ce se gasesc pe suprafata celulelor rosii din sange, in timp ce anticorpii sunt acele proteine produse de sistemul imunitar pentru a proteja organismul impotriva agentilor patogeni. 

Determinarea grupei sanguine se realizeaza printr-un test rapid si simplu care implica identificarea antigenelor specifice si a anticorpilor prezenti in sangele unei persoane. Practic, se recolteaza o cantitate mica de sange, sangele este centrifugat pentru separarea componentelor (celule rosii, celule albe si plasma) si apoi se folosesc seruri speciale care contin anticorpi anti-A, anti-B si anti-RH pentru determinarea grupelor sanguine. De cele mai multe ori, acest test se face inca de la nastere, acest lucru subliniind de fapt si importanta cunoasterii grupei de sange. 

Grupa de sange este determinata genetic, este transmisa de la parinti la copii printr-un proces de mostenire genetica si se pastreaza toata viata. Sistemul ABO si factorul Rh sunt cele doua componente principale care determina grupa de sange a unei persoane. Iata cum se formeaza grupa de sange:

  • Daca parintii au grupele de sange A si A sau A si 0, copilul va avea cel mai probabil grupa A (aceasta fiind dominanta).
  • Daca parintii au grupele de sange B si B sau B si 0, cel mai probabil copilul va avea grupa B.
  • Daca parintii au grupele de sange A si B, copilul va avea grupa de sange AB. 
  • Daca parintii au grupa de sange 0, si copilul va avea grupa 0.

In ceea ce priveste Rh, lucrurile sunt destul de simple. Daca ambii parinti au Rh pozitiv, copilul va avea Rh pozitiv, daca au Rh negativ, copilul va avea Rh negativ, iar daca unul dintre parinti are Rh pozitiv si unul Rh negativ, copilul poate avea Rh pozitiv sau negativ (cel mai probabil pozitiv, acesta fiind dominant).

 

2. Tabelul grupelor de sange – caracteristicile fiecarei grupe de sange

2. Grupele de sange - asistent, centrifuga, galat verde, eprubete cu sange

Cele mai cunoscute si importante sisteme de grupare a sangelui sunt sistemul ABO si sistemul Rh, fiecare grupa avand anumite caracteristici specifice. 

Schema grupelor de sange de mai jos te va ajuta sa intelegi mult mai bine de ce ar trebui sa iti stii grupa de sange, mai ales in situatii medicale critice.

 

2.1. Grupe de sange in functie de sistemul ABO

Sistemul ABO reprezinta unul dintre cele mai importante sisteme de grupare a sangelui si cuprinde patru grupe de sange principale: A, B, AB si 0. Daca vrei sa afli totul despre grupa de sange 01 pozitiv sau negativ, A2, B sau AB, este suficient sa parcurgi cu atentie urmatoarele informatii:

Grupa sanguina 01

Grupa de sange 01 reprezinta cea mai buna grupa de sange, fiind si cea mai folosita pentru transfuziile urgente, atunci cand timpul nu permite determinarea rapida a grupei de sange pentru persoana in cauza. Grupa de sange 01 pozitiv sau negativ reprezinta grupa sanguina care da tuturor, in situatiile critice. Grupa de sange 0 pozitiv se caracterizeaza prin faptul ca nu exista nici unul dintre antigenii A sau B pe celulele rosii, insa se produc anticorpi anti-A si anti-B in plasma (acelasi lucru este valabil si pentru 0 negativ). Cercetarile sustin ca aproximativ 33% din oamenii din intreaga lume au grupa 0 de sange. 

Grupa sanguina A2

Grupa A2 de sange este la fel de frecvent intalnita ca grupa 0, aproximativ 32% din populatia mondiala incadrandu-se in aceasta categorie. Persoanele care au aceasta grupa de sange au antigenul A pe celulele rosii din sange si produc anticorpi impotriva antigenului B in plasma. 

Grupa sanguina B

25% din populatie are grupa B sanguina, caracterizata prin prezenta antigenului B pe celulele rosii din sange si a anticorpilor impotriva antigenului A in plasma.

Grupa sanguina AB4

Grupa de sange AB4 nu este atat de des intalnita – aproximativ 10% din populatie are grupa AB. Persoanele cu aceasta grupa au antigenul A si B pe celulele rosii, insa nu produc anticorpi impotriva antigenelor A si B. 

 

2.2. Grupa sanguina si Rh-ul pozitiv/negativ

Factorul Rh este o proteina (antigenul Rh) de pe suprafata celulelor rosii din sange. Acest antigen a fost denumit in acest fel in cadrul cercetarilor initiale efectuate pe maimutele Rhesus, unde a si fost identificat pentru prima data. Din punct de vedere al acestui antigen Rh, exista persoane cu Rh pozitiv (antigenul Rh este prezent pe suprafata celulelor rosii din sange) si persoane cu Rh negativ (antigenul RH nu este prezent pe suprafata celulelor rosii din sange). Se estimeaza ca aproximativ 85-90% din populatie este Rh pozitiva, iar restul de 10-15% Rh negativa. 

Combinatia dintre grupele de sange ABO si Rh creeaza opt tipuri de grupe de sange, fiecare cu caracteristici diferite: A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, 0+, 0-. Aflarea grupei de sange pe care o ai este importanta, mai ales in situatiile in care ai nevoie de o transfuzie de sange de la un donator compatibil. 

 

2.3. Compatibilitatea grupelor de sange 

2.3. Grupele de sange - donare de sange, asistent, halat roz, manusi albe

Grupele de sange si compatibilitatea lor reprezinta un aspect esential in transfuziile de sange si alte proceduri medicale care implica interactiunea sangelui intre diferite persoane. Grupele de sange compatibile se refera la potentialul unei persoane de a primi sange de la un donator, fara a provoca reactii imune nedorite. In unele cazuri, grupele sanguine compatibile pot face diferenta dintre viata si moarte.

Iata combinatiile de grupe sanguine compatibile:

  • Persoanele cu grupa de sange A pot primi sange de la donatori cu grupa A sau 0.
  • Persoanele cu grupa B pot primi sange de la donatori cu grupa B sau 0.
  • Persoanele cu grupa AB pot primi sange de la donatori cu orice grupa de sange.
  • Persoanele cu grupa 0 pot primi sange doar de la donatori cu grupa 0.
  • Persoanele cu Rh pozitiv pot primi sange atat de la donatori Rh pozitivi, cat si Rh negativi.
  • Persoanele cu RH negativ pot primi sange doar de la donatori Rh negativi.

In general, este preferabil ca transfuziile de sange de la donatori sa fie cu aceeasi grupa de sange si Rh pentru a minimiza riscul de reactii imune adverse. Exista insa si situatii de urgenta in care este necesara transfuzia de sange si nu se poate gasi un donator cu aceeasi grupa, cazuri in care aceasta compatibilitate este esentiala.

Grupa 0 negativa este considerata ”donator universal” pentru ca poate dona sange catre orice grupa de sange, indiferent de Rh. Dezavantajul persoanelor care au aceasta grupa de sange este faptul ca ele pot primi sange doar de la persoane cu grupa 0 negativa. 

De cealalta parte, grupa AB pozitiva este considerata ”acceptor sau primitor universal” pentru ca poate primi sange de la orice grupa de sange, insa poate dona doar catre alte persoane cu aceeasi grupa si Rh. 

 

3. Grupe de sange compatibile – in ce situatii sunt importante?

Compatibilitatea grupelor de sange este esentiala intr-o serie de situatii medicale si proceduri care implica folosirea sangelui de la o persoana la alta. Vorbim in primul rand de transfuziile de sange, cea mai frecventa situatie in care compatibilitatea grupelor de sange este cruciala. Atunci cand o persoana are nevoie de o transfuzie de sange din diferite motive, grupele de sange ale donatorilor trebuie sa fie compatibile cu cele ale beneficiarului pentru a preveni reactiile imune periculoase, cum ar fi hemoliza (degradarea celulelor rosii din sange), socul si alte complicatii. Compatibilitatea grupelor de sange este importanta si in cazul transplantului de organe. Organul donat trebuie sa fie perfect compatibil cu grupa de sange a persoanei care il va primi pentru a reduce riscul de respingere.

O situatie aparte este compatibilitatea grupelor de sange la femeile insarcinate. In cazul femeilor Rh negative care au in pantec cu fat cu Rh pozitiv, exista risc de incompatibilitate de Rh, lucru ce poate duce la producerea de anticorpi impotriva antigenului Rh si la complicatii in sarcinile viitoare. In astfel de situatii, se va administra imunoglobulina anti-D pentru a preveni formarea de anticorpi. Exista si cazuri rare in care fatul are nevoie de o transfuzie de sange in uter, iar compatibilitatea grupelor de sange intre mama si fat este esentiala pentru a evita reactiile imune care pot afecta sarcina. 

 

4. Grupele sanguine si sanatatea – ce asocieri exista intre grupa de sange si anumite afectiuni?

4. Grupele de sange - cercetator, halat alb, masca, ochelari de protectie, manusi, eprubete cu probe de sange

Exista anumite cercetari care au analizat posibile asocieri intre grupa de sange si predispozitia pentru anumite tipuri de afectiuni. Chiar daca aceste studii au sugerat anumite legaturi, este important sa retinem faptul ca este nevoie de mai multe cercetari pentru a confirma 100% aceste asocieri intre grupa de sange si bolile cardiovasculare sau alte afectiuni.

Se pare ca persoanele cu grupa de sange A au un risc usor crescut de boli cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic si AVC, in comparatie cu persoanele din alte grupe de sange. Persoanele cu grupa 0 ar putea avea un risc redus. Daca ai grupa sanguina A si analizele regulate ti-au indicat un potential risc de boli cardiovasculare, poate ar fi bine sa iti sustii organismul cu vitamine, minerale sau ceaiuri pentru circulatia sangelui, la recomandarea unui medic.

Alte cercetari au sugerat ca anumite tipuri de cancer pot fi asociate cu unele grupe de sange. Spre exemplu, s-a observat ca persoanele cu grupa A pot avea un risc crescut de cancer gastric, in timp ce persoanele cu grupa 0 ar prezenta un risc mai mic. Alte studii au analizat asocierea dintre grupa de sange si riscul de cancer colorectal sau de san, insa rezultatele nu au fost tocmai concludente. 

In ceea ce priveste infectiile sau bolile autoimune, s-au observat posibile asocieri intre grupa de sange si posibilitatea de a te infecta cu virusul hepatic B sau Helicobacter pylori, care poate contribui la ulcerul gastric. S-a observat o legatura si intre grupa de sange si riscul de a dezvolta anumite boli imune, cum ar fi boala Crohn. Persoanele care au grupele de sange A, B sau AB fac parte din categoria celor care sunt mai predispuse la astfel de infectii. 

Mai este nevoie de multi ani de cercetari pentru a se ajunge la o concluzie unanima cu privire la asocierea dintre grupa de sange si diferite probleme de sanatate. Un lucru este clar: atunci cand ai grija de sanatatea ta si ii oferi organismului nutrientii necesari, vitamine si suplimente, conteaza mai putin grupa de sange. 

In concluzie, intelegerea grupelor de sange ramane un pilon fundamental al medicinii moderne. Este important sa iti cunosti grupa, iar daca faci parte din categoria donatorilor universali, te incurajam sa donezi regulat sange pentru a salva vieti. Oamenii care au nevoie de transfuzii de sange si nu gasesc donatori compatibili iti vor fi profund recunoscatori. Acest lucru este valabil nu doar pentru donatorii universali, ci pentru toate persoanele care sunt apte din punct de vedere medical pentru donarea de sange. 

Referinte:

  1. https://news.harvard.edu/gazette/story/2009/03/blood-types-indicate-greater-risk-for-cancer/
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/21213-blood-types
  3. https://www.blood.co.uk/why-give-blood/blood-types/

 

*sursa foto- Pexels.com


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!