Hiperpigmentarea faciala cauzata de stres

HIPERPIGMENTAREA FACIALA CAUZATA DE STRES

Pete ale pielii cauzate de stres: simptome si tratament


VICHY-SERUM-LIFTACTIV-B3-DARK-SPOTS-SERUM-MICHELE_PACK1


Respecti cu strictete o rutina de ingrijire a pielii care include curatarea, hidratarea si aplicarea de protectie solara, insa ai in continuare de-a face cu mici imperfectiuni? Daca acestea se prezinta sub forma unei hiperpigmentari, stresul poate fi de vina. Indiferent de pasii de ingrijire urmati zilnic, nu putem omite efectul stilului nostru de viata incarcat. Afla mai multe despre petele pielii cauzate de stres si ce e de facut in aceasta privinta.

Ce sunt petele pigmentare?

Aceste semne ale pielii, care poarta numele de pete pigmentare, reprezinta zone de o culoare mai inchisa in comparatie cu restul pielii. Ele isi pot face aparitia pe fata, dar si in alte zone, precum spatele palmelor sau piept. Petele pot fi de mici dimensiuni si se pot concentra doar in anumite regiuni sau pot ocupa suprafete mai mari din corp.

Tipuri de pete pigmentare si cauzele acestora

In functie de natura acestora, petele pigmentare pot fi incluse in mai multe categorii. Cauza propriu-zisa a aparitiei oricarui tip de pete este productia accelerata de melanina, pigmentul care confera culoare pielii. Cand aceasta este produsa in exces, apar astfel de formatiuni cu o tenta mai inchisa.

Melasma

Melasma este denumirea acordata hiperpigmentarii de natura hormonala. Asadar, modificarile pielii si aparitia petelor in urma unor fluctuatii de hormoni poarta numele de melasma. Aceasta este intalnita cu precadere in timpul sarcinii, insa si alte schimbari hormonale pot fi responsabile.

Petele solare

Aceste pete poarta si numele de lentigine solare si sunt o consecinta a expunerii repetate la radiatiile ultraviolete. De aceea, zonele cel mai des afectate sunt cele expuse cel mai des la soare, de exemplu fata sau spatele palmelor.
In cazul acestora, poti apela la produse speciale de ingrijire care sa contribuie la atenuarea aspectului lor. Incearca Liftactiv Serum B3 pentru pete pigmentare brune, care reduce aceste semne si ajuta la obtinerea unui aspect uniform al tenului.

Petele postinflamatorii

In urma unei leziuni sau inflamatii, pielea poate raspunde prin hiperpigmentare. De foarte multe ori, astfel de pete pot fi asociate cu aparitia acneei.

Cum apar petele pielii cauzate de stres?

Petele de pe piele asociate cu stresul au, de fapt, o origine hormonala. Pielea este cel mai mare organ din intregul nostru corp si este deosebit de sensibila la emotiile si starea noastra de spirit. Mai exact, atunci cand ne simtim stresati, corpul elibereaza cortizol, un hormon care provoaca aparitia petelor si a acneei.

Cum identifici petele provocate de stres?

In anumite situatii, iti poate fi greu sa diferentiezi petele cauzate de stres de cele provocate de expunerea la soare. De aceea, este important sa stii care sunt simptomele principale care le insotesc.
Petele asociate cu stresul sunt mai rosii si apar brusc oriunde pe corp (desi tind sa apara pe membre, fata si piept). Ele sunt insotite de mancarimi destul de persistente si se simt mai mult ca o eruptie decat ca o pata. Pot aparea si alte manifestari care sa te ajute sa le diferentiezi:

● Transpiratia in exces, insotita de un miros mai pregnant, poate fi o alta consecinta a nivelului ridicat de stres.
● Matreata - din cauza cresterii nivelului de cortizol, poate avea loc si uscarea scalpului, motiv pentru care se formeaza cantitati mai mari de matreata.
● Caderea parului - numeroase afectiuni care duc la pierderea parului pot fi asociate cu stresul.
● Urticarie - stresul isi face simtita prezenta la nivel cutanat si prin aparitia urticariei, de obicei insotita de o senzatie de mancarime, arsura sau usturime.

Modalitati de a atenua petele pielii cauzate de stres

Daca ai de-a face cu un nivel de stres foarte ridicat, iar simptomele devin greu de gestionat, ia legatura cu un medic dermatolog. Acesta iti poate confirma exact cauza aparitiei acestor manifestari si, daca este cazul, iti va recomanda un tratament. Insa, poti tine cont si de alte sfaturi de ingrijire care sa te ajute sa iti imbunatatesti aspectul pielii.

Igiena este prioritara

Pielea trebuie sa fie curata pentru a respira si a se putea regenera. Insa, pentru a nu agrava si mai mult anumite probleme cutanate, este recomandat sa optezi pentru produse care se potrivesc cel mai bine tipului tau de piele. Pentru zonele in care apar petele, foloseste un produs de curatare fin, care sa nu-ti irite pielea, dar care sa indeparteze uleiul produs de piele. Este important sa alegi produse testate dermatologic, cu ingrediente active ce se potrivesc nevoilor tale.

De exemplu, poti incerca solutiile micelare pentru ten sensibil de la Purete Thermale sau Normaderm.

Hidratarea

Un alt pas din ingrijirea zilnica pe care nu ar trebui sa il omiti este hidratarea. Indiferent de tipul tau de ten, opteaza pentru astfel de produse pentru a-ti hrani tenul si a-l mentine sanatos. Daca folosesti o crema regenerativa hidratanta, poti ajuta la intarirea barierei naturale a pielii pentru a preveni reaparitia petelor. Descopera Liftactiv Specialist Crema de zi B3 Anti-Pete Pigmentare Brune SPF 50.

Hidratarea din interior

Hidratarea pielii nu este suficienta pentru a lupta impotriva efectelor stresului. Acesta contribuie la acumularea toxinelor, care pot fi eliminate mai usor din organism prin consumul de lichide. In plus, daca bei suficienta apa, poti preveni deshidratarea pielii.

Poti sa consumi si ceaiuri de plante, care nu doar ca vor contribui la hidratare, dar te vor ajuta si sa te relaxezi si sa lupti impotriva stresului. Cateva exemple de plante bune pentru relaxare sunt teiul, musetelul si valeriana.

Stilul de viata activ

Obiceiurile sanatoase si practicarea activitatilor fizice nu iti vor ajuta doar corpul, ci si mintea. Opteaza pentru orice activitate care iti face placere si care te ajuta sa iti pui corpul in miscare.

Odihna

Pentru a permite corpului sa se refaca pe deplin, este recomandat sa dormi intre 7 si 8 ore. Somnul adecvat ajuta la prevenirea multor efecte secundare si, in mare parte, stresul poate aparea atunci cand nu va odihniti suficient. Asadar, asigurati-va ca nu neglijati acest factor critic.

Petele de pe piele cauzate de stres ar putea fi confundate cu cele solare, insa se aseamana mai mult unei iritatii si sunt asociate cu mancarimi si alte simptome. Pentru a limita aparitia acestora si a le gestiona mai usor, ofera-i pielii tale o ingrijire atenta, folosind produse cu ingrediente nutritive. Daca ai parte de mult stres in viata ta, apeleaza la orice tehnici care te-ar putea ajuta sa te relaxezi. Desigur, daca simptomele persista sau se agraveaza, nu ezita sa discuti cu un medic.


“In toate patologiile hiperpigmentare exista un factor comun: expunerea la soare. [...]De aici nevoia de a folosi produse de fotoprotectie pe toata durata anului, in special atunci cand avem o predispozitie spre pete pigmentare. Produsele de fotoprotectie fac parte atat din protocolul de preventie cat si din cel de tratament.”, povesteste Dr. Iulia Panturu, Medic Specialist Dermatolog.


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere