PSORIAZIS – REGIM DE VIATA SI TRATAMENTE STANDARD
PSORIAZIS – regim de viata si tratamente standard
I.Masuri igieno -dietetice
Factorii genetici sunt implicati in aparitia psoriazisului dar, in declansarea leziunilor intervin factori de mediu precum : infectiile, dieta si stresul. Modificarile dietetice pot reprezenta un adjuvant cu un real succes in tratamentul actual al psoriazisului. In literatura de specialitate exista date care sustin ca acizii grasi saturati ar trebui inlocuiti cu acizi polinesaturati de tipul omega 3, care au efect antiinflamator.Un rol important il are consumul de vitamina C, vitamina A, carotenoide, selenium (legume verzi, morcovi, rosii) si suplimentarea cu vitamina D. S-a observat ca pacientii cu psoriazis asociaza, frecvent, obezitate si, pe langa regimul hipocaloric, exista o serie de masuri care ar trebui aplicate in cazul acestor pacienti, precum : evaluarea IMC, determinarea glicemiei a jeun cel putin o data pe an, determinarea lipidelor serice, a transaminazelor si a acidului uric, precum si evaluarea raportului talie-sold. O dieta hipocalorica (20 kcal/kg) asociata cu suplimente cu OMEGA 3 la pacienti obezi care au psoriazis creste efectul tratamentului sistemic si imbunatateste calitatea vietii pacientilor. Cantitatea de omega 3 recomandata este de 1-2 g, iar surse importante sunt reprezentate de pestele gras (somon, ton, macrou), fructe de mare, uleiuri vegetale, nuci. Se recomanda, de asemenea, alimentele cu indice glicemic scazut (cereale integrale, legume neprocesate, fructe selectate) si un aport crescut de fibre alimentare. Prin continutul sau in cofeina, un raport important in dieta pacientilor cu psoriazis il are cafeaua, iar efectul sau este dependent de doza – pana la 3 cesti/zi are efect antiinflamator, de la 4 cesti in sus efectul este proinflamator. Dieta mediteraneeana este foarte des recomandata in randul pacientilor cu psoriazis si consta in consumul ridicat de produse cu efect antioxidant (legume, fructe, vin rosu – pana in 200 ml are efect antiinflamator, iar peste 200 ml efectul este proinflamator. ), acizi grasi polinesaturati (peste, ulei de masline, nuci), produse cu continut ridicat de fibre, vitamine si minerale, consumul de carne de curcan, bogata in triptofan, precursorul serotoninei, si care ii asigura pacientului o stare de bine.
II.Tratament topic
Principalele medicamente topice utilizate in psoriazis sunt reprezentate de : corticosteroizi, analogi ai vitaminei D si inhibitori de calcineurina.
a) Keratolitice (acid salicilic, ure) :Acidul salicilic reduce adeziunea keratinocitelor si scade ph-ul stratului cornos. Se utilizeaza in diverse concentraþii (3-6%), prin aplicari zilnice. In concentratie de 10% se foloseste frecvent la nivel palmoplantar, iar in concentratii mai mici (2%) se poate aplica la nivelul scalpului. Absorbtia sistemica apare dupa aplicare topica pe o suprafata mai mare de 20% din suprafata corpului sau la pacientii care prezinta afectare hepatica sau renala.
Ureea se utilizeaza in concentraþii de 15-25%, aplicatii zilnice.
b) Gudron de carbune: se gaseste sub forma de crema, pasta, unguente, in concentratie de 5% si 20%. Se asociaza cu acidul salicilic 2-5% care favorizeaza absorbtia gudronului prin efectul keratolitic.
c) Antralin (ditranol, cignolin): utilizare prin crestere treptata, saptamanal, a concentratiei incepand de la 0,125 % pana la 1-2%. Doza: x1apl/zi. Poate fi incorporate in pasta de zinc sau petrolatum. Cignolinul pateaza hainele, parul, pielea si unghiile. Cea mai frecventa reactie adversa este dermatita de contact iritativa. Doza: se incepe cu concentratii mici 0.1%, timp de 30 minute si se creste treptat pana la 2-4%- timp de 60 -120 minute.
d) Emoliente: minimalizeaza descuamarea si se folosesc sub forma de crema sau unguent. Se aplica de 3 ori pe zi, de preferat dupa baie, si nu au contraindicatii, putand fi folosite in siguranta la gravite si la copii.
e) Dermatocorticoizii sunt foarte bine tolerati si se gasesc sub diverse forme : unguent, crema, gel, lotiune, spray-uri. Au actiune antiinflamatorie, imunosupresiva, antiproliferativa si vasoconstrictiva. Dupa utilizare indelungata, eficacitatea scade si apare fenomenul de tahifilaxie.
La pacientii cu psoriazis cu placi indurate se recomanda corticosteroizi cu potenta inalta (unguent/ crema), in zonele intertriginoase, flexurale, se folosesc dermatocorticoizi sub forma de lotiune/spuma/crema. Dermatocorticoizii se vor folosi maxim 2-4 saptamani din cauza aparitiei reactiilor adverse cutanate si sistemice. Intreruperea administrarii dermatocorticoizilor se va face treptat, cu scaderea ritmului de aplicare, din cauza riscului de rebound ( reaparitia leziunilor), la intrerupere brusca.
Cele mai frecvente reactii adverse cutanate sunt : atrofia, eruptia acneiforma, telangiectaziile, striae distensae, foliculita, purpura, hipertricoza. Daca suprafata de aplicare a dermatocorticoidului depaseste 1/3 din corp pot aparea reactii adverse sistemice.
Cele mai frecvente sunt : sdr. Cushing, cataracta, glaucomul, osteonecroza de cap femural, supresia axului hipotalamo-pituitar-adrenal.
f) Derivatii de vitamina D3/ analogii de vitamina D3 (calcipotriol, tacalcitol) – sunt bine tolerati, cu reactii adverse minime; au efect asupra metabolismului fosfocalcic de o suta de ori mai mic decat vitamina D3. Calcipotriolul se aplica de doua ori/zi, fara a depasi doza de 100 g/saptamana, iar tacalcitolul o singura data pe zi, fara sa depaseasca 20% din suprafata corpului.
g) Inhibitorii de calcineurina (tacrolimus, pimecrolimus): se utilizeaza pentru leziunile din zonele intertriginoase si de la nivelul fetei si se aplica o singura data pe zi. Nu se asociaza cu fototerapia.
h) Retinoizi topici : Tazaroten este disponibil sub forma de gel 0.05% si 0.1% si este eficient in forme usoare de psoriazis care afecteaza mai putin de 20 % din suprafata corpului, in asociere cu corticosteroizi sau fototerapie. Are risc teratogen si nu se recomanda in sarcina. Doza: x1apl/zi.
Pentru mai multe informatii legate de Psoriazis – regim de viata si tratamente standard, apelati cu incredere la medicul dumneavoastra si la specialistii din farmaciile Help Net care va pot da mai multe detalii.
Dr. Poenaru Marcela
Medic specialist in Dermato-venerologie