Rinita alergica – ce trebuie sa stii despre aceasta problema care te impiedica sa respiri in voie

RINITA ALERGICA – CE TREBUIE SA STII DESPRE ACEASTA PROBLEMA CARE TE IMPIEDICA SA RESPIRI IN VOIE

Inca din primele secunde de viata, oamenii intra in contact cu o multitudine de substante, chimicale ori compusi care induc anumite stari organismului. In unele situatii, contactul indelungat cu anumite elemente poate determina aparitia asa numitelor „alergii”. Practic, elementul care induce simptomatologie vizibila capata titlul de „alergen”, iar organismul reactioneaza in urma interactiunii cu acesta.

Un caz foarte frecvent intalnit in prezent este rinita alergica sezoniera, o problema ce este dificil de controlat, insa nu imposibil. In cele ce urmeaza, vei putea afla mai multe detalii despre aceasta problema alergologica, dar si despre mijloace eficiente care sa iti ajute corpul sa nu reactioneze exacerbat in urma contactului cu alergenul.

Cuprins:

1. Rinita alergica - manifestari, cauze si alte detalii importante

           1.1. Care sunt cauzele ce conduc la aparitia simptomelor de rinita alergica?

           1.2. Cum se manifesta rinita alergica la copii si adulti?

2. Cum se stabileste diagnosticul de rinita alergica la bebelusi, tineri si adulti?

3. Cum se pot tine sub control cauzele rinitei alergice?


1. Rinita alergica - manifestari, cauze si alte detalii importante

Rinita alergica, adesea mentionata si drept febra fanului, este o reactie alergica la particule de mici dimensiuni prezente in aer, cunoscute sub numele de alergeni. Atunci cand acestia sunt inhalati pe nas sau pe gura, corpul tau reactioneaza eliberand o substanta chimica naturala numita histamina. 

In ciuda faptului ca este numita febra fanului, acesta din urma nu este elementul care induce aceasta problema de sanatate. Mai mult decat atat, majoritatea oamenilor diagnosticati cu aceasta alergie nici nu prezinta stare febrila.

 

1.1. Care sunt cauzele ce conduc la aparitia simptomelor de rinita alergica?

Lista elementelor cu potential alergenic este foarte cuprinzatoare, insa cele mai intalnite reactii au aparut in urma contactului cu:

  • Polenul provenit de la copaci, buruieni si plante;
  • Sporii de mucegai;
  • Parul si scuamele provenite de la animale de companie;
  • Acarienii;
  • Secretiile de gandaci (in special, in zonele unde igiena este precara).

Cand poti avea manifestari de rinita alergica?

1.1. Care sunt cauzele ce conduc la aparitia simptomelor de rinita alergica_femeie langa flori in aer liber

Este important de retinut faptul ca patologia poate sa apara in orice sezon. Astfel, nu exista rinita alergica de toamna, iarna ori alt anotimp. Intr-adevar, episoadele alergice sezoniere apar in cursul primaverii, al verii si la inceputul toamnei, cand flora se dezvolta si incarcatura de polen din aer este insemnata. Dar anotimpurile polenului pot varia si in functie de locatia in care te afli. Exista si conceptul de „reactii alergice perene”, care se manifesta indiferent de sezon. Acestea sunt date de elementele iritante ce colonizeaza mediul, in acest caz fiind vorba despre parul de animale, acarienii si chiar si multe specii de gandaci ori insecte.

Cat de intalnita este rinita alergica?

Febra fanului este foarte frecventa. In Statele Unite, aproximativ 20% din populatie are rinita alergica. In 2021, un studiu a constatat ca peste 81 de milioane de oameni au avut alergii sezoniere. De asemenea, un alt studiu sustine ca prevalenta acestei afectiuni are valori cuprinse intre 10-30% la adulti si de peste 40% in randul celor mici.

 

1.2. Cum se manifesta rinita alergica la copii si adulti?

Simptomele febrei fanului sunt marcate de stranut, congestie nazala si iritarea nasului, gatului, gurii si ochilor. Rinita alergica nu trebuie sa fie confundata cu rinita infectioasa, altfel cunoscuta sub numele de raceala comuna. De asemenea, trebuie sa retii ca rinita alergica nu este contagioasa.

In plus, nu toate rinitele sunt de natura alergenica. Multi oameni sufera de rinita non-alergica ce are ca rezultat aparitia unor simptome asemanatoare. Inflamatia provoaca rinita, nu alergenii sau eliberarea de histamina.

Cele mai frecvente simptome intalnite sunt:

  • Congestie nazala (pot fi infundate ambele nari ori numai una singura), stranut si chiar senzatia de secretie exagerata (care poate fi tinuta sub control cu ajutorul unui decongestionant nazal usor de utilizat)
  • Mancarime in zona nasului, gatului si ochilor;
  • Ochi rosii sau lacrimati;
  • Dureri de cap, senzatie de presiune sinusala si cearcane sub ochi;
  • Mult mucus in nas si gat;
  • Oboseala sau chiar stare de extenuare;
  • Durere in gat (care apare din cauza comunicarii directe dintre gat si nas);
  • Respiratie suieratoare, tuse si in situatii grave, dificultati de respiratie.

Toate aceste simptome de rinita alergica nu se vindeca, insa pot fi tinute sub control. Tratamentele si suplimentele recomandate in aceasta patologie sunt special create pentru a ajuta la prevenirea complicatiilor.

Atunci cand se pune problema despre rinita alergica netratata, trebuie sa tii cont ca aceasta poate induce o multitudine de afectiuni mai serioase. Poate duce la tulburari de odihna ori somn de slaba calitate, oboseala si somnolenta in timpul zilei. In unele situatii, se mai constata faptul ca rinita alergica poate face astmul mai dificil de controlat, crescand in acest fel sansele de infectii ale sinusurilor.

Totodata, micutii care sufera de rinita alergica netratata au probleme in a se concentra si a invata, neavand acelasi randament pe care poate il au copiii de varsta lor. De asemenea, rinita alergica poate sa se asocieze cu raguseala, laringita si chiar durere persistenta in gat. Nu in ultimul rand, in multe situatii, febra de fan provoaca infectii oculare, deoarece copiii isi duc in mod involuntar mainile la ochi.

Un alt subiect foarte discutat este rinita alergica si sarcina. Trebuie sa retii ca sarcina nu provoaca instalarea febrei fanului. Desi se poate dezvolta in timpul sarcinii, femeile sufera de regula de o forma de rinita, care se explica prin aportul de sange care trebuie sa suplineasca dezvoltarea fatului. Astfel, apare congestia nazala datorata perfuziei mai reduse de sange la acest nivel. 

Cum poti diferentia rinita alergica de raceala clasica?

Simptomele racelii si rinitei alergice sunt, in majoritatea cazurilor, foarte asemanatoare, dar exista unele diferente care pot inclina balanta in favoarea uneia fata de cealalta. Senzatia de mancarime in zona fetei, ochii rosii si lacrimati sunt frecvente in cazul alergiilor, dar nu la fel de intalnite in cazul virozelor. O raceala este mai probabil sa provoace dureri musculare si de cap sau chiar stare de febra. In plus, rinita alergica si tusea sunt doua elemente care pot coexista, insa acest simptom este mai frecvent asociat cu raceala clasica.

Un alt mod in care oamenii pot face diferenta este ca rinita alergica are de obicei un element declansator, cum ar fi schimbarea anotimpurilor sau aparitia unui nou animal de companie in preajma. Alergiile apar adesea in acelasi interval de timp din fiecare an, cum ar fi primavara si sfarsitul verii si au un debut foarte rapid.

Pe de alta parte, un virus poate provoca o raceala, care se va transmite rapid si la alte persoane. Cu alte cuvinte, poti pune diagnosticul de raceala daca stii ca ti-ai petrecut recent timpul alaturi de o persoana cu semne specifice acesteia. Mai mult decat atat, raceala tinde sa dispara in decurs de o saptamana, in timp ce alergiile vor persista atat timp cat alergenul sau declansatorul se afla in aer.

Unii oameni continua sa aiba simptome de rinita alergica si timp de cateva saptamani sau luni, mai ales daca nu iau sau nu le este recomandata medicatie pentru ameliorarea simptomelor.

 

2. Cum se stabileste diagnosticul de rinita alergica la bebelusi, tineri si adulti?

In cazul in care nu te simti in largul tau si iti doresti sa descoperi care este, de fapt, problema pe care organismul tau incearca sa o remedieze, cel mai indicat este sa iti programezi o vizita la medic.

Mai intai de toate, cadrul medical iti va face o consultatie detaliata, realizand o anamneza pe baza simptomelor pe care le simti si se va uita dupa semne care sa il indrume spre anumite afectiuni. Intr-o astfel de situatie, se poate gandi la o banala raceala sau chiar o reactie astmatiforma. Ulterior, in functie de elementele pe care le constata, medicul are posibilitatea de a-ti recomanda sa efectuezi un test alergologic.

Un test de alergie efectuat din sange masoara anticorpii la un alergen dintr-o recolta de la un pacient. Acest parametru din sange se numeste dozarea de imunoglobulina E (IgE). Poate detecta majoritatea tipurilor de reactii alergice, inclusiv pe cele de tip alimentar. In functie de simptomele pe care le prezinti, medicul poate solicita sa se dozeze IgE pentru anumite grupe de alergeni ori, in cazul in care semnele sunt grave, se poate urmari o lista mai mare de potentiali declansatori ai alergiei.

In plus, medicul te poate indruma si spre un test de alergie efectuat intradermic pentru a determina ce alergeni stau la baza simptomelor tale. In cadrul acestei interventii, medicul va trebui sa injecteze in piele cate o cantitate mica din alergeni variati (de obicei, testul se realizeaza pe zona spatelui ori a antebratului).

Manopera este atat de simpla si de rapida, incat ai doar senzatia ca medicul a impuns putin pielea, odata cu inocularea alergenului intradermic. In cazul in care esti alergic la un anumit alergen, zona va deveni rosie, iritata si, mai ales, pruriginoasa in 15 si pana la 30 de minute.

In prezent, ambele variante de teste sunt aplicate si foarte utile. Cu toate acestea, din motive de a se realiza totul minim invaziv si cat mai confortabil pentru pacient, tot mai multi medici prefera sa solicite dozarea de IgE pentru un numar variabil de alergeni, in loc sa determine reactii locale sau chiar regionale variate.

 

3. Cum se pot tine sub control cauzele rinitei alergice?

3. Cum se pot tine sub control cauzele rinitei alergice_femeie respirand pe nas

Exista o lista intreaga de medicamente antialergii care pot ajuta la controlul simptomelor si iti permit sa te bucuri de fiecare zi, chiar si daca suferi de rinita alergica. Aceste tratamente sunt disponibile in multe forme de prezentare, inclusiv pastile, picaturi pentru ochi, lichide, spray-uri nazale si solutii injectabile. Este important sa porti o discutie cat mai deschisa cu medicul care te supravegheaza, in special daca ai in grija un micut ori daca astepti un bebelus.

Printre cele mai intalnite variante de tratament si ameliorare a rinitei alergice se numara:

1. Antihistaminice

Produsele pentru alergii sunt denumite antihistaminice si pot fi achizitionate ori la liber, ori pe baza unei retete de la medic. Actioneaza blocand histamina pe care corpul tau o elibereaza intr-un episod alergic. De asemenea, pot fi selectate sub forma de pastile, lichide, spray-uri nazale, picaturi pentru ochi si inhalatoare. Cele mai frecvente substante folosite in aceste produse sunt:

  • Loratadina
  • Cetirizina
  • Fexofenadina
  • Levocetirizina

Antihistaminicele pot da senzatie de somnolenta. De aceea, se recomanda evitatul alcoolul cand se impune un tratament cu antihistaminice, mai ales daca pacientul are nevoie sa conduca.

2. Decongestionante

Substantele medicamentoase de acest fel sunt responsabile de reducerea congestiei nasului si a sinusurilor. Poti opta pentru decongestionant pe cale orala (mai exact, sa inghiti produsul lichid sau pastila) sau poti aplica un produs tip spray nazal. Cu toate acestea, se recomanda utilizarea doar in caz de nevoie. Decongestionantele trebuie sa fie folosite cu atentie, intrucat pot determina hipertensiune arteriala si cefalee (dureri de cap), precum si insomnie ori chiar iritabilitate. In plus, aceste produse pentru uz nazal pot da dependenta atunci cand le folosesti pe o perioada ce depaseste 5 zile consecutive.

3. Spray-uri nazale cu corticosteroizi

In acest caz, este vorba despre produsele tip inhalatoare sau spray-uri care ajuta la diminuarea inflamatiei si la tinerea sub control a simptomelor specifice febrei fanului. Efectele secundare, consecutiv utilizarii pentru o perioada lunga de timp se manifesta sub forma de dureri de cap, inflamatie si sangerari nazale ori chiar si tuse.

4. Suplimente

In multe situatii, este indicat sa ne orientam spre vitamine si suplimente care sa ajute sistemul imunitar sa lupte impotriva adevaratilor factori agresori, fara a mai induce o stare atat de agresiva fata de alergeni. Astfel, ai posibilitatea de a selecta vitamina D3, complexul B, dar si siropuri de origine naturala, recunoscute pentru efectul antialergic eficient pe care il au.

5. Imunoterapie

Acest tratament actioneaza cu scopul de a-ti ajuta corpul sa tolereze corespunzator alergenii. Medicul poate administra injectii (pentru alergii sau imunoterapie subcutanata) cu o concentratie redusa de alergen. Ori de cate ori primesti o injectie, medicul va spori concentratia alergenului de interes. Astfel, dupa ceva timp, celulele imune se obisnuiesc cu alergenul respectiv.

In prezent, se incearca obtinerea unui tratament si mai simplu de luat. Se doreste obtinerea unei singure pastile care, odata ingerata, are efecte benefice peste tot in organism, ajutand chiar si in cazul sarcinii ori a dezvoltarii fizice si cognitive.

In final, rinita alergica este intr-adevar o patologie ce poate afecta viata de zi cu zi a persoanelor. Cu toate acestea, poate fi tinuta sub control. Nu uita sa discuti cu medicul tau ori cu farmacistul pentru a avea schema de tratament completa.

 

Referinte:

1. Akhouri S, House SA. Allergic Rhinitis. [Updated 2023 Jul 16]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2024 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538186/

2. Park YJ, Baraniuk JN. Mechanisms of allergic rhinitis. Clin Allergy Immunol. 2002;16:275-93. PMID: 11577543.

3. Tenero, L., Vaia, R., Ferrante, G., Maule, M., Venditto, L., Piacentini, G., Senna, G., & Caminati, M. (2023). Diagnosis and Management of Allergic Rhinitis in Asthmatic Children. Journal of asthma and allergy, 16, 45–57. https://doi.org/10.2147/JAA.S281439

 

*sursa foto- Unsplash, Pexels


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!