SIMPTOMELE UNEI SARCINI MAI PUTIN STIUTE DE FEMEI SI SEMNELE COMUNE – CUM POTI SA DEPISTEZI DACA ESTI INSARCINATA?
Avand in vedere faptul ca schimbarile hormonale semnificative declanseaza o varietate de simptome, este intotdeauna recomandat sa te informezi din surse sigure cu privire la ce anume ar putea indica o posibila sarcina. Chiar daca acestea difera de la o persoana la alta, dar si de la caz la caz, un lucru este cert: lipsa menstruatiei reprezinta semnalmentul principal cand vine vorba de acest subiect. Bineinteles, exista mai multe aspecte pe care le poti observa astfel incat sa iti poti dea seama daca urmeaza sa te bucuri in viitorul apropiat de miracolul vietii. In acest articol, vei putea descoperi care sunt in sarcina simptomele comune inca din primele zile de la conceptie, semnele mai putin cunoscute care ar putea sugera faptul ca esti insarcinata, dar si cele care se afla in stransa legatura cu sarcina extrauterina, o problema medicala care-ti poate pune viata in pericol.
Cuprins:
1. Simptomele unei sarcini – care sunt acestea in functie de perioada de la conceptie?
2. Sarcina extrauterina – simptome si semne de avertizare pentru femei
3. Solutii eficiente pentru ameliorarea simptomelor de sarcina
1. Simptomele unei sarcini – care sunt acestea in functie de perioada de la conceptie?
Pentru inceput, este fundamental sa se mentioneze faptul ca unele femei pot sa se confrunte cu diverse simptome inca din primele zile de sarcina, in timp ce altele sa nu observe nicio schimbare semnificativa in ceea ce priveste starea lor de sanatate. La fel, exista situatii in care viitoarele mame sa aiba toate simptomele, iar altele doar o parte din ele sau chiar deloc, in primele saptamani, fiind vorba, in acest caz, despre o sarcina fara simptome.
Cand apar primele simptome de sarcina?
Daca te intrebi dupa cat timp apar primele simptome de sarcina este bine sa stii ca, de obicei, acestea se produc in decurs de o saptamana de la conceptie. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, s-au raportat cazuri in care femeile au constatat modificari in corpul lor doar in etapele urmatoare.
De asemenea, cand vine vorba de simptomele de sarcina in primele zile de la conceptie, este important de specificat faptul ca, desi principala schimbare este lipsa menstruatiei, exista si posibilitatea sa existe sangerari usoare in timpul perioadei preconizate.
In continuarea acestui articol vei putea afla care sunt simptomele unei sarcini pe saptamani, cu mentiunea ca sarcina este datata din prima zi a ultimei menstruatii.
Care sunt simptomele unei sarcini in primele 10 zile?
Cel mai probabil, stii deja care sunt simptomele unei sarcina incipiente daca mai ai copii sau, macar, o parte din ele care sunt mai cunoscute si mai frecvente in randul gravidelor din intreaga lume. In schimb, daca te numeri printre femeile care nu au mai trecut niciodata prin aceasta etapa a vietii lor, cu siguranta, ai cateva intrebari – de aceea, citeste randurile de mai jos pentru a descoperi care sunt primele simptome de sarcina.
Asadar, simptomele unei sarcina in primele 10 zile sau chiar in primele 2 saptamani de la conceptie nu exista, momentan, deoarece, de fapt, nu esti inca insarcinata. Concret, iata ce se intampla: corpul tau se pregateste pentru ovulatie, eliberand un ovul dintr-unul dintre ovare. Doar dupa aproximativ 5-6 zile de la ovulatie, cand are loc implantarea, vei ramane insarcinata.
Care sunt simptomele unei sarcini in prima luna?
Simptomele unei sarcini in 3 saptamani, respectiv in 3-4 saptamani, inca este posibil sa nu existe, deoarece doar din saptamana a 4-a in interiorul tau incep sa se produca anumite modificari – embrionul are aproape dimensiunea unei seminte de mac.
Insa, care sunt primele simptome de sarcina pe care ar trebui sa le stii in aceasta etapa? Potrivit surselor de specialitate din domeniu, simptomele precoce ale unei sarcini includ pierderea menstruatiei, obseala severa, urinare frecventa, respectiv modificarea aspectului sanilor – acestia devin mai plini, umflati si sensibili, la fel ca inainte cu cateva zile de venirea unei menstruatii. In plus, pielea mamelonului devine mai inchisa la culoare, iar venele din portiunea respectiva devin mai pronuntate. Insa, nu intotdeauna aceste schimbari reprezinta niste simptome pentru instalarea sarcinii, ci pot fi provocate de afectiuni diverse. Pentru a fi sigura, poti realiza un test de sarcina, de tip stilou, caseta sau un alt tip preferat de tine, pentru a fi sigura, iar daca este nevoie, contacteaza medicul de familie pentru ajutor.
Pe langa cele mentionate anterior, alte simptome de sarcina in primele zile sunt urmatoarele:
• pofte pentru unele alimente;
• o senzatie de dezgust pentru unele produse alimentare care iti placeau inainte;
• un gust neobisnuit, acru, chiar si atunci cand nu mananci.
Acestea sunt simptomele timpurii ale unei sarcini pe care este necesar sa le cunosti in cazul in care nu esti sigura daca esti insarcinata. Ia in considerare, insa, ca multe dintre ele pot sa reprezinte si alte afectiuni medicale, iar, uneori, pot fi provocate chiar de stres.
In acelasi timp, exista femei care isi pun intrebari legate de primele simptome de sarcina inainte de intarzierea menstruatiei. Avand in vedere faptul ca, de obicei, lipsa menstruatiei este principala modificare semnificativa care anunta instalarea unei sarcini, nu exista alte semnale care sa o precede. Totusi, este posibil ca printre simptomele sarcinii in prima saptamana, inainte de lipsa menstruatiei, sa te confrunti cu o oboseala coplesitoare, cauzata de cresterea hormonului sexual progesteron.
In plus, greata si varsaturile, mai ales dimineata, afecteaza mai mult de jumatate din toate femeile insarcinate la nivel global. Acestea apar in jurul saptamanii a 4-a sau a 6-a si se pot calma pana in saptamana a 12-a. De asemenea, printre simptomele unei sarcini in 4 saptamani mai poti observa faptul ca ai un par mai gros si mai stralucitor, acesta, fiind, de altfel, un avantaj de care te vei bucura.
De regula, urmatoarele care vor aparea vor fi simptomele unei sarcini in 6 saptamani. Pe langa cele enumerate anterior, fiindca este posibil sa le observi pe tot parcursul primului trimestru de sarcina, mai este posibil sa te confrunti cu:
• dureri de cap;
• crampe la picioare;
• schimbari de dispozitie;
• constipatie;
• senzatia de balonare.
Pe langa acestea, se mai pot adauga multe alte simptome care pot indica o sarcina, precum depresia. Conform studiilor efectuate, 1 din 10 femei sufera de aceasta problema in timpul sarcinii, fiind necesar ajutor de specialitate pentru a ajuta viitoare mama sa depaseasca acest episod din viata ei.
Oricum, asa cum a fost mentionat in randurile de mai sus, nu toate femeile se vor confrunta cu aceste simptome, ci poate doar cu o parte din ele. Chiar si asa, toate aceste informatii despre subiectul sarcinii pe saptamani si a simptomelor asociate fiecarei perioade trebuie cunoscute atat pentru buna sanatate a viitoarei mame, cat si pentru cea a bebelusului.
2. Sarcina extrauterina – simptome si semne de avertizare pentru femei
In cazul in care iti doresti sa ramai insarcinata, este intotdeauna bine sa iei in considerare si riscurile la care te supui. Din pacate, exista posibilitatea sa nu duci sarcina la termen, iar viata sa iti fie pusa in pericol din cauza sarcinii extrauterine. Numita si sarcina ectopica, apare atunci cand un ovul fertilizat creste in afara uterului si care, din punct de vedere simptomatologic, este similara cu una tipica, cel putin la inceput – lipsa menstruatiei, sensibilitatea sanilor si deranj la stomac. Asadar, simptomele unei astfel de sarcini, in prima luna, cel putin, coincid cu cele ale unei sarcini tipice, fiind greu de depistat si stabilit daca este vorba despre aceasta problema sau nu. Sangerarea vaginala anormala, durerile lombare, durerea in abdomen sau pelvis si crampele usoare pot fi alte semne care caracterizeaza aceasta patologie periculoasa.
Prin urmare, in cazul in care esti insarcinata si observi anumite simptome anormale sau, pur si simplu, esti ingrijorata in ceea ce priveste evolutia sarcinii, este necesar sa raportezi medicului obsetrician-ginecolog sau unui alt profesionist din domeniul sanatatii. In cazul unei sarcini extrauterine, este necesara o interventie chirurgicala imediata, deoarece este vorba despre o urgenta care iti pune viata in pericol.
Deci, iata in cazul caror simptome trebuie sa apelezi la ajutor specializat, pe langa cele mentionate in randurile de mai sus, care, de altfel, sunt mai putin stiute de femei:
• mai putina miscare a bebelusului decat de obicei;
• scurgeri de lichid amniotic;
• febra;
• vedere incetosata sau pierderea ei completa;
• durere puternica de cap care nu dispare;
• varsaturi constate, care nu se opresc.
In afara de acestea, se mai pot aminti si alte simptome, precum mancarimea pielii, umflarea fetei, a mainilor si picioarelor.
In consecinta, o sarcina extrauterina necesita o interventie chirurgicala. In viitor va fi nevoie de o monitorizare atenta a semnalelor care pot indica, din nou, un caz identic daca vei ramane insarcinata.
3. Solutii eficiente pentru ameliorarea simptomelor de sarcina
Acum ca ai aflat la ce trebuie sa fii atenta pentru a depista o sarcina si esti sigura ca esti insarcinata, este important sa iei legatura cu un medic pentru a incepe ingrijirea corespunzatoare in aceasta directie. De asemenea, daca te numeri printre viitoarele mame care se confrunta cu neplacerile cauzate de simptomele unei sarcini, nu trebuie sa te ingrijorezi. Este bine sa stii ca, pentru multe dintre ele, poti face ceva astfel incat sa reduci, intr-o anumita masura, disconfortul cauzat.
In primele saptamani de sarcina, poti face mai multe lucruri care sa te ajute sa treci cu bine peste clipele respective. Iata ce solutii exista pentru cateva dintre simptomele amintite mai sus:
Pentru oboseala: incearca sa dormi mai mult si sa te relaxezi, pentru a elimina riscul epuizarii fizice, si consuma alimente bogate in fier, pentru prevenirea anemiei.
Pentru dureri de spate: poarta incaltaminte fara toc, evita ridicarea obiectelor grele si realizeaza sport acasa, atat cat iti permite conditia fizica, fara sa te fortezi.
Pentru constipatie: bea multa apa zilnic, realizeaza exercitii fizice usoare, precum yoga sau inot, si introdu in alimentatie fibre, spre exemplu, legume si fructe proaspete.
Pentru a trece cu bine peste aceste clipe din viata ta, de asemenea, administreaza vitamine pentru gravide pentru a asigura nutrientii necesari in sarcina. Desigur, renunta la fumat si alcool, in cazul in care ai aceste obiceiuri nesanatoase, si elimina din alimentatie preparatele de tip fast-food, pentru a-ti mentine o stare de sanatate optima.
In concluzie, semnele si simptomele in sarcina sunt destul de comune in randul femeilor insarcinate, iar marea majoritate dintre ele se vor confrunta cu cel putin o parte dintre ele, la un moment dat, in calatoria pe care o s-o parcurga. Insa, exista si semnalmente mai putin stiute de femei – cele ale unei sarcini extrauterine sau ectopice, o urgenta medicala care necesita interventie chirugicala. Ia in considerare toate informatiile de mai sus pentru a depista o sarcina din timp, iar daca simti nevoia de confirmare, realizeaza un test de sarcina sau apeleaza la un profesionist din domeniul sanatatii inca de la primele simptome!
Sursa foto: Freepik.com
Referinte:
1. https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/pregnancy-signs-and-symptoms
2. https://www.acog.org/womens-health/faqs/ectopic-pregnancy
3. https://www.nhs.uk/pregnancy/week-by-week/1-to-12/1-2-3-weeks/
4. https://www.nhs.uk/start-for-life/pregnancy/week-by-week-guide-to-pregnancy/1st-trimester/week-4/