STREPTOCOC – TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE UNA DINTRE CELE MAI RASPANDITE BACTERII DIN INTREAGA LUME
Streptococul este bacteria responsabila pentru multe infectii, de la cele minore ale gatului, pana la cele mai severe, cum ar fi pneumoniile. Orice infectie cu streptococ necesita un tratament de durata, de cele mai multe ori cu antibiotic, esential pentru prevenirea complicatiilor grave, cum ar fi sindromul socului toxic streptococic sau fasceita necrozanta. Cu toate acestea, streptococul nu este intotdeauna un agent patogen, unele specii fac parte din flora microbiana umana si contribuie la mentinerea sanatatii. In continuare vom vorbi despre caracteristicile streptococului, principalele specii si tulpini, dar si modalitati de diagnostic, tratament si preventie pentru reducerea riscului de imbolnavire si de aparitie a complicatiilor.
Cuprins:
- Streptococ – ce este si cum afecteaza organismul uman?
- Streptococ A, B si C – specii si tulpini de streptococi
- Streptococ beta-hemolitic de grup A
- Streptococ de grup B
- Streptococ de grup C si alte specii
- Simptome ale streptococului – cum se manifesta o astfel de infectie?
- Infectia cu streptococ – modalitati de contaminare
- Infectia streptococica – modalitati de diagnosticare
- Cu ce se trateaza streptococul?
- Streptococul si modalitatile de prevenire – care sunt acestea?
1. Streptococ – ce este si cum afecteaza organismul uman?
Streptococul este o bacterie care se gaseste in mod natural in corpul uman, la nivelul nasului, gurii, gatului, tractului digestiv, dar si pe piele. In majoritatea situatiilor, streptococii sunt inofensivi, ba chiar benefici pentru ca ajuta la mentinerea unui echilibru sanatos al florei microbiene. Exista, insa, si specii de streptococi care cauzeaza infectii si diverse complicatii atunci cand ajung in organism. Vorbim de cele mai multe ori de infectii ale gatului, dar si infectii ale pielii, infectii pulmonare si respiratorii sau infectii ale tractului urinar. In unele mai grave, streptococul poate patrunde in fluxul sanguin si poate duce la septicemie sau la infectii severe ale tesuturilor, cunoscute in lumea medicala drept fasceita necrozanta.
Despre streptococ se vorbeste de cele mai multe in asociere cu diverse probleme de sanatate, insa ar trebui sa stii faptul ca anumite tulpini sunt benefice. Spre exemplu, unele specii de streptococi fac parte flora normala a cavitatii bucale si joaca un rol important in mentinerea sanatatii orale. Alte tulpini au un efect probiotic si chiar sunt folosite in productia de suplimente alimentare care sustin sanatatea florei intestinale, digestia si imunitatea. Unele specii de streptococi sunt utilizate in procesul de fermentare al alimentelor, cum ar fi in productia de iaurt sau branzeturi, conferindu-le acestora un gust si o textura deosebita.
Este important sa facem diferenta intre tulpinile benefice, cu rol important in mentinerea sanatatii, si cele daunatoare, care provoaca infectii, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza.
2. Streptococ A, B si C – specii si tulpini de streptococi
Exista o varietate destul de mare de specii si tulpini de streptococi, fiecare avand propriile caracteristici si potentiale efecte asupra sanatatii umane. Streptococul A si streptococul B raman, insa, cei mai cunoscuti si, totodata, cei care pot produce cele mai mari complicatii organismului uman.
2.1. Streptococ beta-hemolitic de grup A
Streptococul tip A este una dintre cele mai importante specii de bacterii din aceasta familie, responsabil pentru o varietate mare de infectii, de la cele usoare ale gatului (faringita streptococica), la cele mai severe, cum ar fi scarlatina, febra reumatica si necroza tesuturilor (fasceita necrozanta). Una dintre cele mai grave complicatii pe care le poate produce streptococul A la copii si adulti este sindromul socului toxic streptococic – in acest caz, streptococul elibereaza toxine puternice in sangele pacientului, provocand o deteriorare rapida a tesuturilor si organelor si o reactie inflamatori masiva in intreg organismul. In cazurile foarte grave, dar si foarte rare, sindromul socului toxic streptococic poate fi fatala.
Simptomele streptococului A pot fi ameliorate cu un tratament cu antibiotic, pe baza de penicilina, dar si cu alte medicamente care amelioreaza disconfortul, in special cand vorbim de o infectie cu streptococ in gat. Este important inceperea cat mai rapida a tratamentului cu antibiotic pentru prevenirea complicatiilor. Tratamentul va fi prescris de medic, doar dupa o serie de analize care sa confirme infectia cu streptococ.
2.2. Streptococ de grup B
Streptococul de tip B poate coloniza tractul gastrointestinal si vaginal al femeilor, fara a provoca simptome. Se vorbeste in mod special de infectia cu acest streptococ la bebelusi – mamele pot fi purtatoare asimptomatice de streptococ tip B, iar acest lucru creste riscul de transmitere a bacteriilor la nou-nascut in timpul nasterii. Femeile care trec printr-o ruptura prematura a membranelor amniotice au un risc si mai mare de a transmite acest streptococ la bebelusi pentru ca bacteriile pot avea mai mult timp sa migreze in canalul de nastere.
Nou-nascutii prematuri sau care au o greutate mai mica la nastere sunt mai susceptibili la infectiile cu streptococ B, dar si la complicatii. Tocmai din acest motiv, femeile gravide sunt testate de regula intre saptamanile 35 si 37 pentru a se determina daca sunt sau nu purtatoare de streptococ B. In cazul in care rezultatul este unul pozitiv, se va administra antibiotic intravenos in timpul travaliului pentru a reduce riscul de transmitere a bacteriei la nou-nascut.
La infectiile cu streptococcus agalactiae de grup B cauzele sunt destul de clare: colonizarea vaginala, ruperea prematura a membranelor amniotice, nasterea prematura si imunitatea scazuta la nou-nascuti.
La adulti, infectarea cu streptococ B are cauze diferite – vorbim in special de contact direct cu alte surse contaminate, cum ar fi rani deschise sau interventii chirurgicale. Persoanele care au un sistem imunitar slabit sau sufera de alte afectiuni medicale preexistente, cum ar fi diabetul zaharat, cancerul sau boli renale, sunt mult mai predispuse la o astfel de infectie cu streptococ.
2.3. Streptococ de grup C si alte specii
In afara de streptococul de tip A si B, mai exista si alte specii si tulpini, insa nu sunt atat de comune. Streptococul de grup C (streptococcus dysgalactiae) este unul dintre cei care pot cauza infectii cutanate, artrita, faringita si alte infectii. Mai putem vorbi de streptococul de grup G care provoaca infectii ale gatului, infectii cutanate si abcese, streptococcus pneumoniae, unul dintre cei mai cunoscuti streptococi, responsabili pentru pneumonie, sinuzita, otite medii si alte infectii respiratorii.
3. Simptome ale streptococului – cum se manifesta o astfel de infectie?
O infectie cu streptococ are simptome diferite, in functie de tipul lui, dar si de localizarea infectiei in organism. Iata cele mai comune moduri de manifestare:
- Infectii ale gatului – printre cele mai frecvente simptome ale streptococului in gat (in special streptococ A in gat) se numara dureri de gat severe, dificultati la inghitire, febra, umflarea ganglionilor limfatici si sensibilitate la nivelul acestora,
- Infectii cutanate – unele specii de streptococ se pot manifesta la nivelul pielii prin leziuni cutanate, umflaturi si senzatie de mancarime,
- Infectii respiratorii – daca vorbim de streptococcus pneumoniae, acesta poate provoca febra, tuse, dificultati la respiratii, secretii nazale si dureri in piept,
- Infectii ale urechii – otita medie poate fi recunoscuta usor prin durerile de ureche, scurgerile la nivelul urechii si febra,
- Infectii ale tractului urinar – streptococul de tip B poate provoca cistita sau pielonefrita, care se manifesta prin durere la urinare, nevoia frecventa de a urina, febra si dureri la nivelului mijlocului.
Orice simptom de acest fel ar trebui sa te trimita la medic, iar medicul te poate trimite mai departe pentru confirmarea infectiei cu streptococ.
4. Infectia cu streptococ – modalitati de contaminare
Contaminarea cu streptococ poate sa se produca prin diferite cai, insa cea mai frecventa modalitate este prin contactul direct cu persoane infectate sau purtatoare. Poti lua aceasta bacterie prin atingerea mainilor contaminate, prin imbratisari cu persoane care au streptococ, sarut sau alte forme de contact fizic.
Infectiile streptococice respiratorii, in special cele cu streptococ in gat, se pot transmite foarte usor atunci cand o persoana tuseste, stranuta sau doar vorbeste. Studiile au demonstrat faptul ca streptococii pot supravietui si pe suprafete, deci poti lua o astfel de bacterie si de pe obiecte si suprafete contaminate. Anumite specii de streptococi pot fi prezente si in alimente si pot cauza intoxicatii atunci cand alimentele sunt consumate.
5. Infectia streptococica – modalitati de diagnosticare
Diagnosticul infectiilor streptococice poate fi realizat utilizand o serie de metode si tehnici, in functie de tipul de infectie si de locatia acesteia din organism. In cazul unei infectii cu streptococ in gat cu simptome destul de specifice (dureri de gat severe, febra, inflamatie a ganglionilor limfatici), medic poate realiza o examinare fizica si poate cere teste de laborator pentru confirmarea prezentei bacteriei. Pentru astfel de infectii streptococice ale gatului, se poate face un test rapid (cu rezultat in doar cateva minute) sau un exsudat faringian (cu rezultat in cateva zile, dar care poate oferi informatii suplimentare despre sensibilitatea la antibiotic a bacteriei). Aceste teste sunt utile pentru confirmarea prezentei streptococului A cu simptome de faringita. Frecventa infectiei cu streptococ in gat la copii cu varsta intre 5 si 15 ani este destul de mare, tocmai din acest motiv sunt necesare teste suplimentare pentru diagnosticare si inceperea rapida a tratamentului.
Pentru infectii streptococice severe, medicul poate recomanda analize de sange pentru a evalua prezenta bacteriilor, nivelurile de inflamatie si alti markeri ai infectiei. In unele cazuri, medicul poate preleva mostre de la leziunile cutanate sau alte zone afectate si le poate examina sub microscop pentru a detecta prezenta bacteriilor streptococice.
6. Cu ce se trateaza streptococul?
Diagnosticul corect si tratamentul adecvat al infectiilor streptococice sunt esentiale pentru gestionare mai usoara a infectiei si pentru prevenirea complicatiilor. Tratamentul pentru infectiile cu streptococ depinde de tipul de infectie si de gravitatea bolii. Iata cateva modalitati eficiente de tratament:
- Antibiotic – pentru majoritatea infectiilor cu streptococ, antibioticul reprezinta tratamentul principal. Cele mai utilizate sunt medicamentele pe baza de penicilina si amoxicilina, insa in cazul in care analizele reflecta o rezistenta a bacteriei la aceste substante sau persoana infectata are o alergie la penicilina, se poate folosi si un alt tip de antibiotic. De multe ori, alaturi de antibiotic, e nevoie de probiotice pentru protejarea florei intestinale, mai ales in cazul copiilor.
- Medicamente pentru ameliorarea simptomelor – in functie de simptome si de localizarea infectiei, medicul poate recomanda si alte medicamente, cum ar fi analgezice si antiinflamatoare pentru reducerea durerii si a febrei, decongestionante pentru ameliorarea congestiei nazale etc.
- Tratamentul infectiilor locale – daca vorbim de infectii cutanate, s-ar putea sa fie nevoie si de diferite creme sau unguente antiseptice pentru tratarea leziunilor.
- Tratament pentru sustinerea imunitatii – persoanele care au o imunitate scazuta sunt predispuse la infectarea cu streptococ, tocmai din acest motiv, medicul poate prescrie si vitamine si suplimente pentru intarirea sistemului imunitar.
In cazul complicatiilor severe, cum ar fi abcese sau pneumonii, pot fi necesare si alte interventii medicale suplimentare, unele chiar chirurgicale. Cu cat este descoperita bacteria intr-un stadiu incipient, cu atat poate fi tratata mult mai rapid si mai usor. Intarzierea tratamentului atrage dupa sine si un risc mai mare de dezvoltare a complicatiilor.
7. Streptococul si modalitatile de prevenire – care sunt acestea?
Prevenirea infectiilor cu streptococ se face in majoritatea cazurilor prin masuri de igiena personala. Spalarea regulata a mainilor (sau folosirea unui dezinfectant) este cruciala pentru prevenirea raspandirii bacteriilor, in special a streptococului la copii.
Evitarea contactului cu persoane bolnave, care prezinta simptome de infectie bacteriana (dureri in gat, tuse, febra etc.) reprezinta o alta modalitate prin care poti preveni o infectie cu streptococ. La randul tau, cand esti bolnav, ar trebui sa ii protejezi pe cei din jurul tau si sa iti acoperi gura si nasul in momentul in care tusesti sau stranuti. Curatarea regulata a suprafetelor din jurul tau reduce raspandirea bacteriilor streptococice.
In concluzie, streptococul este una dintre cele mai raspandite bacterii din intreaga lume si poate fi transmisa foarte usor prin contact direct cu o persoana infectata sau o suprafata contaminata. Daca prezinti vreunul dintre simptomele unei infectii cu streptococ, ar fi bine sa iei legatura cu un medic. In cazul in care diagnosticul se confirma prin analizele de laborator, ti se va administra un tratament eficient pe baza de antibiotic pentru eliminarea bacteriei si prevenirea complicatiilor.
Referinte:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK7611/
- https://www.cdc.gov/groupastrep/diseases-public/index.html
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK343617/
*sursa foto- Pexels.com