TOTUL DESPRE HIPOGLICEMIE: CAUZE, SIMPTOME, TRATAMENT
Hipoglicemia este caracterizata de o scadere brusca a valorilor glicemiei, de regula sub 70 mg/dl, care priveaza organismul de „combustibilul” necesar unei bune functionari .
Simptomele hipoglicemiei cuprind numeroase reactii ale organismului – forme usoare, medii si variate – insa fiecare individ percepe aceste schimbari in functie de cat de rapid a avut loc procesul de scadere a glicemiei si valorile acesteia.
Iata simptomele care anunta hipoglicemia:
● tremuraturi
● nervozitate si anxietate
● iritabilitate, nerabdare
● confuzie si stari de delir
● ritm cardiac accelerat
● ameteala
● somnolenta
● vedere incetosata
● foame excesiva si stari de greata
● furnicaturi sau amorteli ale limbii sau buzelor
● dureri de cap
● oboseala si senzatie de slabiciune
● furie, tristete si neliniste
● cosmaruri sau crize de plans in timpul somnului
● pierderea constientei
● lipsa coordonarii miscarilor voluntare
● spasme musculare
Cauzele hipoglicemei
Hipoglicemia apare, de regula, ca un efect secundar al medicamentelor prescrise pentru a trata diabetul. Cu toate acestea, mai rar, poate fi prezenta si in cazul persoanelor care nu sufera de diabet. Prin urmare, pot fi diferentiate doua seturi de cauze posibile.
In prezenta diabetului
Daca suferi de diabet de tip 1, organismul tau nu produce insulina, in timp ce diabetul de tip 2 implica un raspuns diminuat la acest hormon pancreatic care controleaza nivelul de zahar din sange. Prin urmare, devine necesara administrarea de insulina sau alte medicamente care pot conduce la scaderea cantitatii de zahar din fluxul sangvin.
In cazul in care doza de insulina sau medicamente specifice este prea mare, exista riscul de a dezvolta hipoglicemie. Acelasi lucru se poate intampla daca mananci mai putin decat de obicei dupa administrarea dozelor uzuale sau depui efort fizic neobisnuit de intens
Hipoglicemiile pot fi:
- usoare, cu valori cuprinse intre 60-65 mg/dl;
- medii, sub 50 mg/dl;
- severe, sub 30 mg/dl, acestea pun cel mai mult in pericol viata.
Scaderea drastica a glicemiei va induce o stare marcata de confuzie cu dezorientare temporo-spatiala, convulsii, pierderea constiintei sau chiar coma, care, netratata, poate duce la deces.
Nu trebuie sa uitam mereu sa avem in preajma un glucometru, astfel incat sa putem testa nivelul glucozei in sange periodic, inclusiv atunci cand simti ca este prea scazuta. Stiind care este nivelul glucozei in sange, acest lucru te va ajuta sa decizi ce doza de medicament sa iei, ce alimente sa mananci si ce activitati fizice sa alegi, daca este cazul. Pentru a verifica glicemia, testeaza-te cu ajutorul unui glucometru, iar daca nu stii cat de des trebuie sa o faci, tre sa se consulte un medic diabetolog .
Cu cat grija fata de stilul de viata este mai mare, cu atat mecanismele de prevenire a hipoglicemiei se imbunatatesc. Hipoglicemia poate avea loc in orice moment, de aceea este foarte important ca pacientii sa aiba intotdeauna cu ei tablete cu glucoza sau o gustare care sa contina cel putin 15 g de carbohidrati pentru a creste rapid nivelul glicemiei.
Alimentarea la timp (fara a sari mesele principale si gustarile), monitorizarea glicemiei si notarea valorilor sale zilnic sau saptamanal, alaturi de luarea corecta a medicamentelor prescrise de medic contribuie la prevenirea hipoglicemiei diabetice si, implicit, la cresterea calitatii vietii.
Pentru mai multe informatii legate de Hipoglicemie: cauze, simptome,tratament, apelati cu incredere la medicul dumneavoastra si la specialistii din farmaciile Help Net care va pot da mai multe detalii.
DR.ANA MARIA NICOLESCU