TRATAMENTUL ACTUAL AL OBEZITATII
Obezitatea este o boala cronica complexa, asociata cu complicatii cardiometabolice (hipertensiune arteriala, diabet zaharat de tip 2, dislipidemie, cardiopatie ischemica etc.) De asemenea, conduce la o paleta larga de probleme de sanatate de la cele oncologice, osteoarticulare, infertilitate, steatoza hepatica, probleme psihoemotionale si chiar scaderea sperantei de viata.
Reducerea greutatii este asociata cu imbunatatirea starii de sanatate. De exemplu, o reducere cu 5-10% a greutatii poate preveni instalarea diabetului de tip 2, dislipidemia, hipertensiunea, boala ficatului grad nonalcoolic, sindromul ovarului polichistic, incontinenta urinara de stres. O reducere cu 10-15% a greutatii poate ameliora osteroartrita, bolile cardiovasculare, riscul de steatohepatita, boala de reflux esofagian. O reducere cu mai mult de 15% a greutatii poate conduce la o remisiune a diabetului zaharat, o scadere a riscului de insuficienta cardiaca si o reducere a mortalitatii cardiovasculare.
Strategiile de reducere a greutatii trebuie sa abordeze multiplele cauze ale obezitatii, sa fie implementate pe termen lung, sa corespunda nevoilor fiecarui pacient si sa fie combinate in functie de raspunul la tratament al fiecaruia.
Pana de curand, tratamentul obezitatii se baza pe schimbarea stilului de viata. Totusi, s-a dovedit ca dietele restrictive si exercitiile fizice declanseaza in hipotalamus mecanisme de contrareglare ce limiteaza pierderea in greutate si impiedica mentinerea scaderii poderale.
Ghidurile actuale recomanda medicatia pentru persoanele cu obezitate sau cu suprapondere care asociaza complicatii. Studiile cu agonistri de receptori GLPI si GIP demonstreaza o eficacitate mare cu riscuri acceptabile. De asemenea, aceste medicamente regleaza balanta energetica, actionand atat asupra creierului influentand centrul foamei cu diminuarea poftei de mancare, incetinesc golirea stomacului determinand o senzatie de satietate mai prelungita si actioneaza asupta tesutului adipos.
Medicamentele pot avea efecte adverse gastro-intestinate: greata, varsaturi, constipatie sau diaree care pot fi evitate educand pacientii sa inceapa cu doze mici, crescute treptat pana la doza eficienta suportata, sa evite mesele bogate in grasimi si voluminoase, sa se hidrateze corespunzator.
La momentul actual, in Romania este aprobat pentru tratamentul obezitatii liraglutidul- sanexa, agonist de GLPI, in injectii subcutanate, zilnice cu doze ce cresc saptamanal pana la 2.4 mg, cu obtinerea greutatii dorite sau o scadere de 10-15% din greutatea initiala. Acesta este aprobat si pentru tratamentului adolescentilor cu obezitate.
In viitor, se asteapta aprobarea pentru Wegovi (semaglutid) si Sepbound (tirzepatid) in administrarea injectabil subcutanat saptamanal, care in studiile efectuate au efecte spectaculoase de scadere ponderala pana la 20-25% din greutatea initiala.
Aceste tratamente duc, de asemenea, la scaderea valorilor glicemiei, colesterolului, VLDL, cresterea HDL colesterol si scaderea tensiunii arteriale. De asemenea, se afla in studii Retatrutide care actioneaza ca antagonist pentru receptorii a trei hormoni implicati in senzatia de foame si metabolism: GLPI, GIP si glucagon cu efecte foarte bune pe scaderea in greutate, dar si pe ciearancoul lipidelor din ficat, cu efecte remarcabile asupra steatozei hepatice.
Aceste tratamente trebuie administratate timp indelungat deoarece obezitatea este o bola cronica. La oprirea lor, si scaderea in greutate se opreste, o parte din pacienti recastigand in greutate. De asemenea, terapia medicamentoasa trebuie asociata si cu terapie psihocomportamentala.
Chirurgia bariatrica este rezervata pacientilor cu BMI mai mare de 40 kg/ m2 sau cu BMI mai mare de 35 kg/ m2, cel putin complicatie obezilalm. Pacientii cu obezitate pot fi optimisti in ceea ce priveste succesul terapiilor antiobezitate actuale.
Pentru mai multe informatii legate de tratamentul actual al obezitatii, apelati cu incredere la medicul dumneavoastra si la specialistii din farmaciile Help Net care va pot da mai multe detalii.
DR. STANCIULESCU CORINA
Medic Primar Endocrinologie