Trigliceride – ce sunt, ce functii au si cum iti pot afecta sanatatea nivelurile mari de trigliceride

TRIGLICERIDE – CE SUNT, CE FUNCTII AU SI CUM ITI POT AFECTA SANATATEA NIVELURILE MARI DE TRIGLICERIDE

Trigliceridele reprezinta un tip de lipide esentiale pentru sanatatea noastra, furnizand energie pentru activitatile zilnice. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de trigliceride pot fi asociate cu riscuri semnificative pentru sanatate. In acest articol urmeaza sa vorbim despre trigliceride – definitie, rolul lor, factorii care pot influenta nivelul acestora, dar si importanta mentinerii trigliceridelor in limitele normale pentru sanatatea generala. Prin intelegerea impactului pe care trigliceridele il au asupra sanatatii, poti lua masuri proactive pentru sustinerea organismului si prevenirea anumitor afectiuni ce iti pot afecta calitatea vietii.

 

Cuprins:

  1. Trigliceride – ce sunt si ce functii au
  2. Trigliceride – valori normale versus valori crescute
  3. Trigliceride mari – cauze si factori de risc
  4. Trigliceride scazute – in ce situatii se intalnesc?
  5. Trigliceridele crescute si simptomele care ar trebui sa iti dea de gandit
  6. Trigliceridele marite si riscurile pentru sanatate
  7. Cum mentii in limite normale trigliceridele?

1. Trigliceride – ce sunt si ce functii au

Trigliceridele reprezinta una dintre principalele surse de energie ale organismului. Sunt produse in mod natural de catre organism, insa pot fi luate si din alimentele bogate in grasimi. In momentul in care mancam, trigliceridele sunt absorbite in intestine, transportate in sange, apoi eliberate in tesuturile adipoase sau musculare, unde pot fi stocate sau folosite ca sursa de energie. Cand avem nevoie de mai multa energie, organismul elibereaza trigliceridele stocate, iar acestea sunt descompuse in acizi grasi si glicerol pentru a fi utilizate ca sursa de energie. 

Iata cateva dintre cele mai importante functii ale trigliceridelor:

  • Sursa de energie: datorita structurii lor, trigliceridele reprezinta o forma eficienta de stocare a energiei, furnizand mai multe calorii pe gram decat carbohidratii sau proteinele (trigliceridele sunt extrem de utile mai ales pentru activitatile care necesita o eliberare prelungita a energiei).
  • Izolare termica: trigliceridele stocate sub piele sau in jurul organelor interne contribuie la mentinerea temperaturii interne constanta.
  • Absorbtia de vitamine: trigliceridele joaca un rol important in absorbtia vitaminelor liposolubile, cum ar fi vitaminele A, D, E si K.
  • Sinteza hormonilor: trigliceridele sunt implicate in procesul de sinteza al cortizolului, estrogenului si testosteronului, hormoni cu rol important in reglarea metabolismului, dezvoltarea sexuala si alte procese fiziologice.

 

2. Trigliceride – valori normale versus valori crescute

2. Trigliceride - recoltare sange, asistenta, pacient, cabinet medical

Monitorizarea nivelului de trigliceride din sange este esentiala pentru evaluarea riscului cardiovascular, pentru prevenirea complicatiilor, gestionarea unor afectiuni cronice (cum ar fi diabetul zaharat) sau pentru evaluarea eficacitatii unui tratament. Nivelul de trigliceride serice se determina foarte usor, printr-o analiza de sange. Valorile normale de trigliceride din sange variaza in functie de criteriile specifice ale laboratorului si de factori individuali, cum ar fi varsta, sexul sau starea generala de sanatate a unei persoane. In general, se considera, in cazul trigliceridelor serice, valori normale sub 150 mg/dL sau sub 1.7 mmol/L. Intre 150 si 200 mg/dL se considera ca trigliceridele sunt mari, insa nu au riscuri atat de mari asupra sanatatii, intre 200 si 500 mg/dL se considera un nivel ridicat al trigliceridelor, iar peste 500 mg/dL indica o afectiune cunoscuta sub numele de hipertrigliceridemie severa, care poate fi asociata cu mai multe complicatii de sanatate.

Orice persoana care aparent nu are nicio problema de sanatate ar trebui sa faca o analiza a trigliceridelor pentru a vedea unde se situeaza. De multe ori, un nivel putin crescut al trigliceridelor are la baza un stil de viata nesanatos, insa exista si cazuri in care valorile extrem de mari pot duce la aparitia unor complicatii precum pancreatita, boli de inima sau chiar AVC.

 

3. Trigliceride mari – cauze si factori de risc

3. Trigliceride - barbat, tricou negru, burgeri, salata, chifle

Daca ti-ai facut recent analizele de sange, iar rezultatele au fost in afara limitelor normale, probabil ai intrebat medicul de ce ai trigliceridele mari si ce inseamna asta. La baza unei astfel de dereglari pot sta mai multi factori. Vom vorbi in cele ce urmeaza despre trigliceridele crescute, cauze si factori de risc:

  • Alimentatia necorespunzatoare: in majoritatea situatiilor, carbohidratii rafinati, zaharurile si dieta bogata in grasimi saturate si trans duc la cresterea nivelului de trigliceride. In cazul in care consumi frecvent alimente procesate, fast food si bauturi carbogazoase, ar trebui sa te astepti la un nivel ridicat de trigliceride.
  • Obiceiuri nesanatoase: consumul excesiv de alcool poate stimula productia de trigliceride din ficat si poate creste riscul de pancreatita (o complicatie destul de comuna a trigliceridelor mari).
  • Obezitatea: kilogramele in plus si obezitatea reprezinta factori de risc pentru cresterea nivelului de trigliceride (depozitele excesive de grasime din organism cresc productia de trigliceride si pot reduce capacitatea organismului de a metaboliza in mod eficient grasimile).
  • Diabetul zaharat de tip 2: persoanele care sufera de diabet zaharat tip 2 sunt predispuse la valori crescute ale trigliceridelor (insulina joaca un rol important in metabolizarea lipidelor, iar rezistenta organismului la insulina contribuie la niveluri ridicate de trigliceride).
  • Factori genetici: in unele cazuri, valorile mari de trigliceride pot fi si o mostenire genetica, asa ca, daca exista in familia ta persoane cu o astfel de problema, exista sanse mari sa te confrunti si tu cu ea.
  • Medicamentele: uneori, administrarea de corticosteroizi, contraceptive orale sau diuretice pot creste nivelurile de trigliceride din sange.
  • Stilul de viata sedentar: lipsa de activitate fizica reduce capacitatea organismului de a metaboliza grasimile, lucru ce contribuie la cresterea nivelului de trigliceride.
  • Sarcina: trigliceridele marite in sarcina apar ca urmare a schimbarilor hormonale si metabolice care au loc in organismul femeii insarcinate, insa nivelurile extrem de ridicate de trigliceride pot creste riscul de preeclampsie, diabet gestational si alte complicatii, motiv pentru care gravidele cu trigliceride crescute in sarcina sunt monitorizate pe parcursul celor 9 luni din acest punct de vedere. 

Este important sa identifici si sa gestionezi corect aceste cauze si factori de risc pentru a reduce nivelurile ridicate de trigliceride si pentru a preveni complicatiile asociate. 

 

4. Trigliceride scazute – in ce situatii se intalnesc?

Trigliceridele mici in sange nu sunt atat de des intalnite ca nivelurile crescute, iar persoanele care se confrunta cu trigliceride mici ar trebui sa consulte de urgenta un medic pentru a identifica motivul. Iata cateva situatii in care analizele de sange pot indica trigliceride serice scazute:

  • Malnutritie: persoanele care au o dieta insuficienta in grasimi si calorii pot avea niveluri de trigliceride serice mici – vitaminele si suplimentele alimentare ar putea fi utile intr-o astfel de situatie pentru a acoperi aportul nutritional zilnic.
  • Boli hepatice severe: in cazul pacientilor care sufera de hepatita virala acuta, ciroza hepatica sau insuficienta hepatica s-a observat un nivel scazut al trigliceridelor.
  • Hipertiroidism: cand glanda tiroida produce prea multi hormoni tiroidieni, nivelul de trigliceride din sange scade pe masura ce hormonii produsi accelereaza metabolismul.
  • Boli genetice rare: exista anumite afectiuni genetice rare care afecteaza metabolizarea lipidelor si transportul grasimilor in sange, iar acest lucru se observa in nivelul scazut de trigliceride.
  • Cancer: niveluri mici de trigliceride pot fi intalnite si in cazul persoanelor care sufera de un anumit tip de cancer, in special cancer pancreatic.
  • Boli inflamatorii cronice: inflamatia persistenta poate afecta sinteza lipidelor, iar anumite afectiuni cum ar fi artrita reumatoida sau boala inflamatorie intestinala pot reprezenta, in cazul unor niveluri de trigliceride scazute, o cauza comuna.

 

5. Trigliceridele crescute si simptomele care ar trebui sa iti dea de gandit

Am vorbit despre trigliceride crescute, ce inseamna si in ce situatii sunt marite, dar cum stii ca te regasesti intr-o astfel de situatie? Nivelurile ridicate de trigliceride este posibil sa nu produca simptome evidente in fazele incipiente. Multe persoane nu sunt constiente ca au trigliceridele marite decat in momentul in care primesc rezultatele testelor de sange. Exista totusi cateva semne care ar trebui sa iti dea de gandit si sa te trimita la un doctor sau la un laborator de analize:

  • Durerea abdominala – unele persoane cu trigliceride crescute resimt o durere in partea superioara a abdomenului sau in zona de sub coaste, pe partea dreapta. Acest lucru se datoreaza inflamatiei ficatului, cunoscuta sub numele de hepatomegalie.
  • Greata, varsaturi, febra – cand durerea abdominala este insotita de aceste simptome, exista sanse mari sa suferi de pancreatita, o afectiune provocata de nivelurile foarte ridicate de trigliceride.
  • Xantoame – trigliceridele mari pot determina aparitia unor depozite de grasime mici care se formeaza sub piele, de regula in zona pleoapelor superioare si inferioare, sub forma unor umflaturi galbene sau portocalii.
  • Eruptii cutanate – unele persoane cu niveluri ridicate de trigliceride pot dezvolta eruptii cutanate, roseata sau mancarime.

Aceste simptome pot indica si alte afectiuni, nu doar trigliceride crescute, tocmai din acest motiv este recomandat sa consulti un medic pentru diagnostic si tratament adecvat. 

 

6. Trigliceridele marite si riscurile pentru sanatate

6. Trigliceride - doctor, pacient, cabinet medical, interpretare analize

Trigliceridele marite care nu sunt monitorizate si tratate in niciun fel in pot afecta sanatatea pe termen lung. Iata cu ce afectiuni te poti confrunta daca ai niveluri ridicate de trigliceride:

  • Boli cardiovasculare – studiile au aratat faptul ca nivelurile mari de trigliceride sunt asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau AVC. Trigliceridele marite contribuie la acumularea placilor de grasime la nivelul arterelor si la restrictionarea fluxului de sange catre inima si creier.
  • Pancreatita – trigliceridele ridicate pot creste si riscul de pancreatita, o inflamatie acuta a pancreasului care, de cele mai multe ori, necesita spitalizare si tratament medical de urgenta.
  • Boala hepatica – nivelurile ridicate de trigliceride afecteaza in cele din urma functia hepatica, provoaca steatoza hepatica (ficat gras) care poate progresa in timp in ciroza hepatica.
  • Diabet zaharat – trigliceridele marite sunt asociate si cu rezistenta la insula si diabetul zaharat tip 2.
  • Complicatii metabolice – trigliceridele crescute provoaca de multe ori niveluri ridicate de colesterol LDL (”colesterol rau”) si niveluri scazute de colesterol HDL (”colesterol bun”) – aceasta situatie poate fi echilibrata cu ajutorul unor vitamine si suplimente pentru colesterol prescrise de medic.

Nu trebuie sa te sperii, in majoritatea situatiilor nivelurile de trigliceride pot fi aduse in limitele normale doar prin niste schimbari in stilul de viata. Este totusi important sa iti faci regulat analizele de sange pentru a monitoriza trigliceridele si a afla din timp daca exista riscul de a trece peste valorile normale. 

 

7. Cum mentii in limite normale trigliceridele?

7. Trigliceride - femeie, bucatarie, legume, fructe, paine

Trigliceridele sunt strans legate de stilul de viata si in special de alimentatie. Daca vrei sa iti mentii trigliceridele in limite normale, trebuie sa adopti o dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in fructe, legume, cereale integrale si proteine slabe, cum ar fi pestele sau carnea de pui. Evita alimentele procesate, bogate in zahar sau grasimi saturate, pentru ca acestea stau, de cele mai multe ori, la baza trigliceridelor crescute. Incearca sa reduci si consumul de carbohidrati rafinati si zaharul adaugat, sa mananci de mai multe ori pe zi, dar portii mici – in acest fel vei mentine un nivel constant de zahar in sange si vei reduce secretia de insulina care poate afecta nivelurile de trigliceride. 

Exercitiile fizice regulate si somnul de calitate te pot ajuta sa tii nivelul trigliceridelor sub control. Este suficient daca faci o plimbare de 30 minute in fiecare zi si daca iti construiesti o rutina de somn care sa te ajute sa adormi mai repede si sa te bucuri de un somn odihnitor in fiecare noapte. Stresul cronic poate afecta nivelul de trigliceride, prin urmare, in perioadele aglomerate sau tensionate ar fi bine sa gasesti modalitati eficiente de gestionare a stresului. Poti incerca meditatia, yoga, exercitiile de respiratie sau orice alta activitate care te relaxeaza. 

Daca medicul ti-a prescris vreun tratament pentru o afectiune, asigura-te ca il urmezi conform indicatiilor sale si ca mergi la controalele regulate. Dupa cum ai aflat, nivelul de trigliceride poate creste si in prezenta unor afectiuni cronice. 

Acum ca stii totul despre trigliceride, ce inseamna si in ce situatii cresc, iti poti evalua stilul de viata pentru a face schimbarile necesare. Nu uita nici de analizele regulate care iti spun exact unde te situezi atunci cand vine vorba de nivelul trigliceridelor. Daca in urma analizelor descoperi ca esti in afara limitelor normale, ar fi bine sa programezi o vizita la medic pentru a vedea ce este de facut si cum poti sa scazi trigliceridele. Ulterior, poti mentine nivelul acestora printr-un stil de viata sanatos, cu o alimentatie echilibrata, sport si somn de calitate.

 

Referinte:

1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/triglycerides/art-20048186

2. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/11117-triglycerides

3. https://www.nhlbi.nih.gov/health/high-blood-triglycerides

4. https://www.webmd.com/cholesterol-management/lowering-triglyceride-levels

 

*sursa foto- Pexels.com, Unsplash.com


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!