VITAMINA D SAU ”VITAMINA SOARELUI”- NUTRIENTUL CU ROL ESENTIAL IN MENTINEREA SANATATII OASELOR SI SUSTINEREA SISTEMULUI IMUNITAR
Vitamina D, cunoscuta si sub numele de ”vitamina soarelui” este unica din punct de vedere al modului in care este produsa si metabolizata in organism, fiind influentata de expunerea la soare. Rolul sau in mentinerea sanatatii oaselor este bine cunoscut, insa vitamina D influenteaza si alte aspecte ale sanatatii noastre. Deficienta de vitamina D este o problema globala de sanatate publica, afectand milioane de oameni din intreaga lume. Simptomele unor astfel de carente sunt usor de recunoscut, pot fi confirmate prin intermediul analizelor de sange si corectate prin alimentatie sau suplimente alimentare. In continuare iti vom oferi informatii despre vitamina D, care te vor ajuta sa intelegi modul in care actioneaza acest nutrient la nivelul organismului.
Cuprins:
-
Vitamina D si beneficiile sale pentru organism
-
Vitamina D pentru copii – esentiala in perioada de crestere si dezvoltare
-
Vitamina D in sarcina – cat de importanta este?
-
Vitamina D – analiza pentru determinarea nivelului de vitamina D
-
Vitamina D – valorile normale si deficienta de vitamina D
-
Vitamina D scazuta – cum poti corecta o astfel de carenta?
-
Vitamina D - alimente pentru o dieta echilibrata
1. Vitamina D si beneficiile sale pentru organism
Vitamina D sau D3 (colecalciferol) este unul dintre cei mai importanti nutrienti pentru organism, jucand un rol esential intr-o serie de functii fiziologice si procese metabolice. Aceasta vitamina este importanta pentru absorbtia fosforului si calciului, contribuind la sanatatea oaselor si a dintilor. Un nivel optim de vitamina D in organism ajuta la prevenirea multor afectiuni osoase, cum ar fi rahitismul in cazul copiilor si osteoporozei in cazul adultilor.
Vitamina D are efecte benefice si pentru sistemul imunitar. O deficienta a acestui nutrient se poate observa intr-un numar mai mare de imbolnaviri, pe masura ce organismul isi pierde din capacitatea de a lupta impotriva infectiilor si agentilor patogeni. Sanatatea musculara este si ea sustinuta de vitamina D, slabiciunea musculara fiind unul dintre cele mai evidente semne de carenta.
In mod normal, aceasta vitamina este produsa in mod natural la nivelul pielii, ca raspuns la expunerea la razele soarelui, insa ea poate fi obtinuta si din alimente sau din diverse suplimente alimentare. Functionarea normala a corpului depinde de aportul de vitamina D, asa ca ar fi bine sa te asiguri ca ii vei oferi zilnic doza optima de nutrienti.
2. Vitamina D pentru copii – esentiala in perioada de crestere si dezvoltare
Vitamina D are beneficii mai ales in primii ani de viata, sustinand intr-un mod sanatos cresterea si dezvoltarea celulelor si tesuturilor. Aceasta vitamina este importanta pentru functionarea optima a multor procese fiziologice din organism, tocmai din acest motiv, medicii pediatri recomanda administrarea vitaminei D3 inca de la nastere, mai ales in primii doi ani de viata, chiar daca acestia sunt expusi la soare pentru perioade scurte de timp zilnic si au o dieta echilibrata, care include alimente bogate in vitamina D.
Vitamina D ajuta si la formarea imunitatii in cazul celor mici. Un nivel optim al acestei vitamine in corp poate reduce riscul de infectii respiratorii sau alte boli cauzate de agenti patogeni. Copiii care abia au intrat in colectivitate ar trebui cu atat mai mult sa aiba o dieta bogata in alimente cu vitamina D, tocmai pentru a preveni imbolnavirea. D3 ajuta la prevenirea problemelor de sanatate nu doar in copilarie, ci si in perioada maturitatii. Se pare ca o deficienta de vitamina D in primii ani de viata poate fi asociata cu diverse probleme de sanatate, cum ar fi astmul, alergiile, diabetul de tip 1 si obezitatea.
In copilarie, cei mici au parte de o dezvoltare rapida din toate punctele de vedere, iar vitamina D sustine acest proces intr-un mod sanatos. Functionarea optima a muschilor este asigurata in prezenta vitaminei D, iar acest lucru se observa si in dezvoltarea motricitatii grosiere. Copiii care sufera de o deficienta de D3 au probleme musculare si intampina greutati in realizarea unor activitati fizice.
Nu in ultimul rand, un aport adecvat de vitamina D, indiferent daca vorbim de unul obtinut prin expunerea la soare, alimentatie sau suplimente cu D3, ajuta la prevenirea unei probleme destul de frecvente, rahitismul – o afectiune ce apare din cauza unei deficiente de vitamina D3. Calciul este un element de baza pentru formarea si mentinerea oaselor, iar cand nivelurile de calciu sunt scazute, organismul incearca sa compenseze prin alte mijloace, cum ar fi mobilizarea calciului din oase. Acest lucru duce la oase moi, predispuse la fracturi, si la deformari osoase in zona picioarelor sau a coloanei. Rahitismul poate determina si o intarziere a cresterii si dezvoltarii copilului, dureri osoase si musculare, dar si probleme dentare. Aceasta afectiune poate fi prevenita si tratata printr-un aport adecvat de vitamina D3, aceasta contribuind la o absorbtie mult mai buna a calciului si a fosforului.
3. Vitamina D in sarcina – cat de importanta este?
Daca esti insarcinata, probabil te-ai intrebat de ce ti-a prescris medicul vitamina D si la ce ajuta in aceasta perioada. La fel ca in cazul adultilor si al copiilor mici, D3 contribuie la absorbtia calciului, un element crucial pentru dezvoltarea oaselor fatului. Studiile au aratat ca aceasta vitamina joaca un rol important si in dezvoltarea normala a creierului fatului, deficienta de D3 in timpul sarcinii fiind asociata cu un risc crescut de tulburari neurologice la copii, cum ar fi ADHD.
Vitamina D3 este un aliat bun pentru femeile insarcinate, contribuind la intarirea imunitatii. Daca pe perioada celor 9 luni de sarcina, sistemul imunitar al mamei este suprimat, vitamina D3 protejeaza mult mai bine organismul impotriva infectiilor si a bolilor. Exista studii care au aratat faptul ca mamele care si-au luat doza zilnica de D3 (indiferent de sursa), au avut un risc mai mic de complicatii precum preeclampsie, diabet gestational si nastere prematura. Vitamina D3 ajuta si la mentinerea starii de bine a mamei pe parcursul sarcinii, dar si dupa nastere – daca doza de vitamina D este mica, riscul de depresie postpartum la mame este mai mare.
Administrarea vitaminei D in alaptare este considerata benefica pentru mame pentru o sustinere mai buna a organismului si a sistemului imunitar, dar si pentru bebelusii care au nevoie de toti nutrientii pentru a se dezvolta sanatos inca de la nastere.
4. Vitamina D – analize pentru determinarea nivelului de vitamina D
Carenta de vitamina D poate fi diagnosticata usor prin intermediul testului 25 OH - aceasta analiza masoara nivelul de 25-hidroxivitamina D, forma principala de vitamina D care circula in sange. Rezultatele acestui test indica nivelul total de vitamina D din organism, insa de multe ori rezultatele nu sunt considerate concludente, iar medicii recomanda si teste de calciu si fosfor. Avand in vedere ca vitamina D este esentiala pentru absorbtia acestor doua minerale, este util sa stii nu doar nivelul vitaminei D, si ci al calciului si fosforului pentru o imagine de ansamblu.
Exista cateva situatii specifice in care medicii recomanda aceste analize:
- Cand experimentezi simptome asociate cu deficitul de vitamina D, cum ar fi oboseala inexplicabila, slabiciune musculara, dureri osoase sau musculare, fragilitate osoasa etc.
- Cand exista factori de risc pentru deficienta de vitamina D, cum ar fi expunerea redusa la soare (poate din cauza locatiei geografice sau a stilului de viata), dieta deficitara in vitamina D, pielea inchisa la culoare (absoarbe mai putina vitamina D in mod natural) sau anumite afectiuni medicale care afecteaza metabolizarea vitaminei D.
- Femei insarcinate – analizele pentru vitamina D sunt deseori recomandate femeilor insarcinate pentru ca o carenta de D3 poate afecta atat sanatatea mamei, cat si dezvoltarea normala a fatului.
- Persoanele in varsta – sunt mai predispuse la pierderea densitatii osoase si la fragilitate osoasa din cauza deficitului de vitamina D.
- In scop de monitorizare – daca urmezi un tratament pentru deficitul de vitamina D sau a unei alte afectiuni care scade nivelul de vitamina D din organism, medicul iti poate recomanda analize periodice pentru a evalua eficacitatea tratamentului si pentru a ajusta dozele de suplimente, dupa caz.
5. Vitamina D – valorile normale si deficienta de vitamina D
Valorile normale ale vitaminei D in sange pot varia in functie de mai multi factori, de la varsta, sex, etnie, nivelul de expunere la soare etc. Mai mult decat atat, fiecare laborator de analize are propriul sistem de referinta atunci cand vine vorba de masurarea acestor niveluri de vitamina D.
In general, nivelurile de 25 OH intre 30 si 50 ng/ml sunt considerate normale sau adecvate pentru majoritatea persoanelor. Vorbim de o deficienta de vitamina D in momentul in care acest nivel este sub 20 ng/ml. In cazul in care se observa pentru vitamina D un deficit considerabil, medicul poate prescrie vitamine si suplimente care sa te ajute sa corectezi aceasta carenta si iti va recomanda o dieta echilibrata, cu alimente bogate in D3.
6. Vitamina D scazuta – cum poti corecta o astfel de carenta?
Vitamina D si lipsa ei din organism poate avea multiple efecte negative asupra sanatatii, de la probleme osoase la un risc crescut de boli cronice, boli infectioase, probleme musculare, probleme de crestere si dezvoltare (in special in cazul copiilor), dar si probleme de sanatate mintala – exista studii care au aratat ca deficitul de vitamina D poate fi asociat cu un risc crescut de depresie sau anxietate). Deficienta de vitamina D mai poate fi asociata si cu afectiunile dermatologice, cum ar fi psoriazisul sau eczemele. Este important sa iti monitorizezi periodic nivelul de vitamina D din sange, mai ales daca faci parte dintr-o categorie de risc si sa iei masurile necesare pentru a corecta acest deficit. Iata cateva modalitati prin care poti creste aportul de D3 in organism:
- Suplimente alimentare - cea mai simpla, rapida si eficienta modalitate de a corecta deficitul de vitamina D este cu ajutorul suplimentelor alimentare. Medicul iti poate prescrie un astfel de supliment in urma rezultatului analizelor, iar doza recomandata poate varia in functie de nivelul de D3 din sange, dar si de necesitatile organismului tau. Un lucru important de mentionat este faptul ca doza zilnica de vitamina D nu trebuie depasita pentru ca excesul de D3 poate fi toxic.
- Expunerea la soare – expunerea la soare intr-un mod responsabil, in intervalul indicat de medic si cu protectie solara aplicata pe piele ajuta la sintetizarea vitaminei D in piele. Cel mai bun moment pentru expunerea la soare in scopul producerii vitaminei D este intre orele 10-14 (in acest interval, radiatiile UVB sunt mai intense, iar acest lucru faciliteaza sinteza vitamine D in piele). Este suficient sa iesi la soare pentru 10-20 minute zilnic pentru a-i oferi organismului doza de D3.
- Alimentatie si stil de viata sanatos – intre vitamina D si alimentele pe care le consumi exista o legatura destul de stransa. Este recomandat sa incluzi in alimentatie surse bune si sanatoase de vitamina D, cum ar fi pestele gras, uleiul de peste, ouale si produsele lactate. Pe langa alimentatia echilibrata, ar trebui sa fii atent si la exercitiile fizice regulate si gestionarea stresului, obiceiuri ce ajuta la mentinerea nivelurilor optime de vitamina D in organism.
7. Vitamina D – alimente pentru o dieta echilibrata
Daca te confrunti cu probleme legate de sinteza vitaminei D si ai valori scazute la analize, primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa corectezi aceasta carenta inainte de a fi prea tarziu. Poti gasi vitamina D in alimente delicioase, iar daca le introduci in dieta ta, poti fi sigur ca iti vei mentine organismul sanatos. Dupa cum am vazut, si expunerea la soare si suplimentele alimentare ajuta la echilibrarea nivelului de D3 din sange. Iata cum iti poti lua vitamina D din alimente:
- Introdu pestele gras de cel putin 2-3 ori pe saptamana – somonul, macroul, sardinele sau heringul reprezinta surse bogate de vitamina D.
- Consuma ulei de peste – daca nu esti mare fan al pestelui gatit, il poti inlocui cu uleiul de peste luat dimineata, sub forma unui supliment alimentar.
- Mananca mai multe oua – galbenusurile de oua contin vitamina D, desi cantitatea este mai mica in comparatie cu alte surse, cum ar fi pestele gras.
- Consuma mai multe produse lactate – laptele, iaurtul, branza iti pot aduce un aport important de vitamina D daca sunt consumate regulat.
Daca te afli in categoria persoanelor care nu consuma peste, oua sau produse lactate, ar fi bine sa iei in considerare suplimentele de vitamine si minerale. In general, vitamina D este considerata sigura pentru majoritatea oamenilor, atunci cand este luata in dozele recomandate, sub supravegherea medicului. Vitamina D are beneficii, dar si contraindicatii de luat in seama. Spre exemplu, persoanele care au niveluri ridicate de calciu in sange ar trebui sa evite suplimentele cu D3 pentru ca pot agrava hipercalcemia. Vitamina D are contraindicatii si pentru persoanele care sufera de boli renale, diverse alergii sau intolerante. Tocmai din acest motiv este important sa discuti cu medicul tau inainte de a lua orice supliment alimentar.
In concluzie, vitamina D3 are numeroase functii in organism, de la reglarea sistemului imunitar la mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor. Daca banuiesti ca ai vreo deficienta de D3, ar fi bine sa apelezi la un medic care va sti ce analize sa iti recomande pentru confirmarea diagnosticului. Daca nivelul vitamina D este sub limita normala, stii ce ai de facut pentru a corecta carenta de vitamine. Doar asa iti vei putea mentine sanatatea organismului.
Referinte:
- https://www.nature.com/articles/s41574-021-00593-z
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3356951/
- https://www.scientificamerican.com/article/how-much-vitamin-d-do-you-need-to-stay-healthy/
- https://www.technologynetworks.com/applied-sciences/articles/vitamin-d-whats-the-latest-research-383192
*sursa foto- Pexels.com