Ce fel de miscare poti face pe timpul sarcinii

CE FEL DE MISCARE POTI FACE PE TIMPUL SARCINII

Obisnuiai sa faci sport in mod frecvent inainte de a ramane insarcinata sau iti doresti sa faci miscare cat astepti sa isi faca aparitia cel mic?

  • Sport

Ia in calcul nivelul tau de pregatire fizica si recomandarile medicului specialist si incearca un tip de activitate fizica ce nu iti pune in pericol sanatatea, ajutandu-te sa te simti mai bine si sa fii in forma.

Aerobic: Precum alergatul, miscarea la nivel intens nu este potrivita pentru femeile insarcinate care vor sa faca sport pentru prima oara.

Urmeaza un curs special conceput pentru femei insarcinate sau unul in care sa modifici antrenamentul in functie de posibilitatile tale de a te misca. Asigura-te ca i-ai transmis antrenorului ca esti insarcinata – acesta te va putea ajuta sa adaptezi rutina la limitarile tale. Evita exercitiile care iti cer sa stai pe spate sau sa iti suprasoliciti incheieturile. Pe parcursul celor noua luni, antrenamentele de intensitate mica sau medie sunt mult mai recomandate decat cele avansate. In al treilea trimestru de sarcina s-ar putea sa iti fie dificil si sa iti tii doar echilibrul pana la capatul clasei de sport.

Cycling: Este un sport care nu presupune sa lucrezi cu greutati, bicicleta sustinandu-ti propria greutate, lucru benefic pentru femeile insarcinate. Cu toate acestea, cycling-ul presupune anumite riscuri. Pentru ca iti schimbi central de greutate dintr-o parte in alta, te expui la riscul de a cadea. In plus, abdomenul tau ingreunat poate sa iti produca durere la nivelul spatelui atunci cand te apleci catre ghidon. Bicicletele statice sunt ideale pentru ca riscul de a cadea este foarte mic. De asemenea, cyclingul este un exercitiu pe care si cele mai sedentare femei il pot incepe dupa ce au ramas insarcinate deoarece pot evolua gradual pana isi intra intr-o forma fizica mai buna.

Calarit, ski, ski nautic: Toate aceste activitati te pun in fata riscului de a cadea, cu posibile efecte importante asupra sanatatii tale sau a copilului tau. Desi pot fi practicate la inceputul sarcinii, alege sa vorbesti cu un medic pentru semestrele urmatoare din sarcina.

Golf si bowling: Nu pun nicio problema tie sau sarcinii tale; fii atenta sa nu petreci totusi prea mult timp facand acest lucru sau sa te supraincalzesti.

Jogging: Daca obisnuiai sa alergi, poti continua sa o faci. Femeile care alearga in competitii isi continua antrenamentul pe timpul sarcinii. Daca nu ai mai alergat de ceva timp, nu are sens sa te reapuci de acest sport in timpul sarcinii. Te supui la riscul unor rani la nivelul muscular sau osos, probleme la genunchi sau la solduri, mai ales in al treilea trimestru de sarcina cand centrul gravitational al corpului tau se muta. Ca alternativa, mergi rapid de la 30 pana la 60 de minute pe zi, lucru ce iti va creste ritmul cardiac si iti va imbunatati rezistenta. 

Urcatul pe scari: Daca faci acest lucru la un aparat de acest tip in cadrul unei sali de fitness, poate fi o forma foarte buna de miscare. Este si mai recomandat ca spatiul in care faci acest tip de efort sa fie bine aerisit.

Stretching: Este permis atat timp cat nu stai pe spate si nu pentru un timp foarte indelungat. Desi nu exista beneficii cardio, te ajuta sa iti mentii tonusul si flexibilitatea, care pot fi de ajutor atunci cand esti in travaliu si in timp ce nasti. Exercitiile Kegel ce implica contractarea muschilor din zona pelviana nu te vor ajuta prea mult pe timpul sarcinii. Insa dupa ce nasti, ele isi vor face simtite efectele ajutand muschii din zona pelviana sa revina la normal, prevenind problemele de incontinenta ce ar putea aparea mai tarziu in viata ta.

Inot: Daca ai inotat inainte de a ramane insarcinata, continua sa practici acest tip de sport. Inotul este una dintre cele mai bune optiuni pentru ca nu pune presiune pe incheieturi si exista un risc foarte mic de a te supraincalzi sau de a-ti pierde echilibrul. 

Yoga: Majoritatea tipurilor de yoga practicate pe perioada sarcinii nu ridica probleme pentru tine sau cel mic si pot atenua anumite forme de stres. Multi profesori de yoga sustin cursuri speciale pentru femei insarcinate, dar cursurile obisnuite sunt la fel de potrivite. Evita sa stai pe spate sau sa incerci sa iti intinzi prea mult muschii si articulatiile.

Nu uita sa nu faci sport incat sa te supraincalzesti sau sa te deshidratezi. Daca te simti obosita, ametita sau ai stari de greata, opreste-te din antrenamentul pe care il sustii. In zilele foarte calduroase sau cu un nivel ridicat de umiditate, evita sa faci miscare in aer liber.

 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!