Infectia cu HPV la baieti – simptomatologie, combatere si principalele mijloace de preventie

INFECTIA CU HPV LA BAIETI – SIMPTOMATOLOGIE, COMBATERE SI PRINCIPALELE MIJLOACE DE PREVENTIE

Vaccinarea impotriva virusului Papiloma uman (HPV) este una dintre cele mai eficiente modalitati de prevenire a unui spectru larg de afectiuni grave induse de aceasta familie virala, inclusiv cancerul. Desi initial s-a considerat ca vaccinarea HPV este importanta doar pentru fete, in prezent se sustine ideea conform careia si baietii trebuie sa fie vaccinati pentru a fi protejati si pentru a contribui la reducerea transmiterii acestui virus periculos. In acest articol ai posibilitatea de a descoperi ce reprezinta infectia cu HPV, modul in care se manifesta si cum se transmite, dar si cum poate fi aceasta prevenita.

  • VACCINARE HPV

Cuprins:

1. De ce este atat de important sa cunosti detalii despre infectia cu HPV?

2. Cum poate fi tinuta sub control aceasta infectie?

           2.1. De ce trebuie baietii sa se vaccineze impotriva HPV?

           2.2. Mituri legate de vaccinul anti-HPV

 

1. De ce este atat de important sa cunosti detalii despre infectia cu HPV?

HPV este un virus foarte raspandit in toata lumea, care poate infecta zonele genitale, cavitatea orala, precum si alte zone ale corpului. Exista foarte multe tulpini diferite de HPV, iar majoritatea sunt inofensive, trecand de la sine, fara a provoca simptome sau probleme de sanatate. Pe de alta parte, unele tulpini de HPV sunt periculoase si pot duce la afectiuni grave.

Printre cele mai grave afectiuni legate de HPV se numara cancerul de col uterin, cancerul de penis, cancerul anal si cel oral. Aceste tipuri de cancer pot pune in pericol viata, in cazul in care nu sunt depistate de timpuriu si tratate corespunzator. In plus, HPV poate cauza leziuni precanceroase care necesita interventie medicala si monitorizare constanta.

 

2. Cum poate fi tinuta sub control aceasta infectie?

Initial, vaccinarea HPV a fost recomandata in special pentru fete, pentru a preveni cancerul de col uterin, care este adesea cauzat de anumite tulpini de HPV. Vaccinul a fost introdus in scopul protejarii femeilor impotriva acestei afectiuni grave si a fost eficient in reducerea ratei de infectie cu HPV si a cazurilor de cancer de col uterin in tarile in care a fost implementat pe scara larga.

Insa, si baietii se pot vaccina anti-HPV, iar acest lucru este extrem de util, mai ales in conditiile in care nu exista un test pentru acestia pentru depistarea cancerului asociat cu HPV, asa cum se intampla in cazul femeilor. 

 

2.1. De ce trebuie baietii sa se vaccineze impotriva HPV?

Cu toate ca HPV a fost initial considerat un virus care afecteaza in principal fetele, acum se stie ca si baietii sunt expusi riscului de infectare cu acest virus si dezvoltarii unor afectiuni legate de HPV.

HPV poate cauza cancer, chiar si la baieti. Acestia pot dezvolta cancer de penis, cancer anal sau cancer in zona gurii si gatului.

Atunci cand vine vorba despre imunizare, trebuie sa stii ca si baietii se pot vaccina impotriva HPV. Aceasta este o idee buna, mai ales ca nu exista un test eficient pentru detectarea cancerului asociat cu HPV la barbati, asa cum exista un test Papanicolau pentru femei, care ajuta la depistarea cancerului cervical. Vaccinarea poate proteja baietii de cancerul cauzat de HPV.

Vaccinul HPV este sigur pentru baieti, la fel de sigur ca pentru fete. A trecut prin multe teste de siguranta inainte de a fi aprobat si a fost folosit pe scara larga in intreaga lume de multi ani. A fost administrat in peste 500 de milioane de doze.

Schema de vaccinare depinde de varsta. Pentru o protectie adecvata, baietii care se vaccineaza inainte de a ajunge la varsta de 15 ani au nevoie de doua doze. Cel de-al doilea vaccin trebuie administrat dupa 5 luni de la prima doza si maximum 13 luni. Daca al doilea vaccin este administrat mai devreme de 5 luni dupa prima doza, atunci este necesara si efectuarea celui de-al treilea vaccin (doza).

Exista si alte situatii in care sunt necesare trei doze. Un exemplu sunt baietii care au depasit varsta de 15 ani, dar si cei care au anumite afectiuni care slabesc sistemul imunitar. Acestia trebuie sa faca trei doze pentru a beneficia de protectie completa. Astfel, dupa administrarea primului vaccin, la cel putin o luna trebuie administrata a doua doza, iar cea de-a treia doza trebuie administrata la cel putin 3 luni dupa cea de-a doua. Baietii trebuie sa primeasca toate cele trei doze intr-un an.

Incepand cu luna Decembrie 2023, vaccinarea impotriva HPV este gratuita in Romania pentru fete si baieti cu varsta intre 11 si 18 ani, cu o reteta compensata eliberata de medicul de familie sau de medicul specialist. Este important sa consultati medicul pentru mai multe informatii despre vaccinarea impotriva HPV.

Exista mai multe motive importante pentru care baietii ar trebui sa se vaccineze impotriva HPV:

  1. Protejarea sanatatii personale: Baietii nu sunt imuni la riscul de a dezvolta diferite cancere genitale sau orale, ca urmare a infectiei cu HPV. Prin vaccinare, riscul de infectare este semnificativ redus, iar complicatiile asociate sunt practic eliminate.
  2. Prevenirea transmiterii virusului: Baietii pot juca un rol semnificativ in transmiterea virusului HPV. Prin vaccinarea lor, se reduce riscul de transmitere a virusului catre partenerele lor sexuale. Acest lucru contribuie la protejarea sanatatii tuturor.
  3. Siguranta vaccinului: Vaccinul impotriva HPV a trecut printr-un proces riguros de testare a sigurantei inainte de a fi aprobat si utilizat pe scara larga. A fost administrat in milioane de doze in intreaga lume si s-a dovedit a fi sigur si eficient in prevenirea infectiei cu HPV si a cancerului asociat acestuia.

 

2.2. Mituri legate de vaccinul anti-HPV

Cu toate ca vaccinul a fost testat pentru o perioada indelungata de timp inainte de a fi accesibil publicului larg, exista unele mituri legate de acesta, care ii pot impiedica pe unii sa se vaccineze. Este important sa cunosti aceste mituri si sa intelegi de ce trebuie demontate:

Mitul 1: Vaccinul HPV nu este sigur. Acest mit este fals. Vaccinul HPV a trecut prin teste de siguranta si a fost utilizat cu succes in intreaga lume pe parcursul mai multor ani. Efectele secundare sunt minore si temporare si presupun durerea la locul injectarii. De asemenea, efectele grave sunt extrem de rare.

Mitul 2: Vaccinul HPV promoveaza comportamentul sexual iresponsabil. Din contra, scopul sau este sa previna infectia cu HPV si dezvoltarea ulterioara a cancerului, indiferent de comportamentul sexual al persoanei ori de numarul de parteneri.

Mitul 3: Vaccinul HPV nu este necesar daca folosesc metode de protectie in timpul actului sexual. Chiar si cu utilizarea corecta a metodelor de protectie, cum ar fi prezervativele, HPV poate fi transmis si infectarea poate avea loc. Vaccinarea este o metoda eficienta de protectie impotriva transmiterii virusului si, totodata, de preventie a complicatiilor de tipul cancerelor.

Vaccinarea impotriva HPV este esentiala pentru protejarea sanatatii atat a baietilor, cat si a fetelor. Acesta este un pas important in reducerea incidentei cancerului si a altor afectiuni grave legate de HPV. Este esential ca tinerii sa fie vaccinati si sa primeasca protectie impotriva acestui dusman invizibil care ameninta sanatatea publica.

 

 

 


Pareri

Pareri

Fii primul care posteaza un review pentru acest articol.

Adauga o parere

Co si o tomto článku myslíte vy?

1-5

1 2 3 4 5




Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile nepotrivite!